Haftar spreman na primirje: Traži povlačenje plaćenika iz Turske i prekid snbdevanja oružjem

Tanjug

petak, 21. 02. 2020. u 09:53

Хафтар спреман на примирје: Тражи повлачење плаћеника из Турске и прекид снбдевања оружјем

Halifa Haftar, EPA/ SERGEI ILNITSKY

Komandant Libijske narodne armije, general Kalifa Haftar spreman je da pristane na primirje ako turski i sirijski najamnici napuste zemlju i ako Ankara prestane da snadbeva oružjem međunarodno priznatu vladu u Tripoliju
Komandant Libijske narodne armije, general Kalifa Haftar spreman je da pristane na primirje ako turski i sirijski najamnici napuste zemlju i ako Ankara prestane da snadbeva oružjem međunarodno priznatu vladu u Tripoliju.

"Prekid vatre bio bi posledica određenog broja uslova, koji bi trebalo da budu ispunjeni... Povlačenje sirijskih i turskih plaćenika, okončanje turskog snadbevanja oružjem Tripolija i likvidacija terorističkih grupa (u Tripoliju)", rekao je Haftar za rusku agenciju RIA, a prenosi Rojters.

Međunarodno priznati libijski premijer Fajez al-Seradž izjavio je nedavno da su razgovore o obnavljanju mirovnih pregovora "nadglasali" događaji na terenu usred neprekidnog granatiranja istočnih frakcija koje pokušavaju da zauzmu Tripoli.

"Prvo mora da postoji snažan signal od svih međunarodnih igrača koji pokušavaju da razgovaraju sa nama," rekao je on novinarima u morskoj luci u Tripoliju, koju su granatirale istočne snage.

Međunarodno priznata vlada Libije nakon tog napada suspendovala je u utorak pregovore o prekidu vatre pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Гојко

21.02.2020. 10:07

Haftar je jutros izjavio da Seradz prima naredjenja iz Turske i Katara,a turski izvor je rekao da polovina terorista u Idlibu putuju sa turskim pasosima.Turska lira je,jutros pala zbog straha od sukoba sa Rusima,cijih 4 aviona / od kojih su 2 bombardera/ su Turci nisu propustili da prelete ka Siriji.