Asteroid-ubica približava se Zemlji: Kritičnan bliski susret za četiri dana

NovostiOnline

11. 02. 2020. u 21:00

Objekat u blizini Zemlje, koji bi trebalo da se približi našoj planeti 15. februara, dug je oko jedan kilometar

Астероид-убица приближава се Земљи: Критичнан блиски сусрет за четири дана

Foto Depositphotos

Objekat u blizini Zemlje, koji bi trebalo da se približi našoj planeti 15. februara, dug je oko jedan kilometar. Smatra se da svemirska stena ove veličine može da ubije milione u području udara i izazove katastrofu na globalnom nivou.

Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir prati Asteroid 2002 PZ39, koji juri prema Zemlji brzinom većom od 57.240 km/č i smatra da je potencijalno katastrofalan, prenosi „Dejli ekspres“ pozivajući se na Agenciju NASA. Svemirska stena, za koju se procenjuje da je široka između 440 i 990 metara, trebalo bi da 15. januara oko 11.05 sati po srednjeevropskom vremenu ima bliski susret sa našom planetom.

Udar asteroida ove veličine imao bi katastrofalne posledice ne samo za područje koje pogađa, već i za celu planetu.

„Ako bi kameniti meteoroit veći od 25 metara, ali manji od jednog kilometra, pogodio Zemlju, verovatno bi prouzrokovao lokalnu štetu na području udara. Sve veće od jednog do dva kilometra moglo bi da ima globalne efekte“, navela je NASA, a prenosi agencija.

Očekuje se da će džinovska stena, koja spada u kategoriju objekata blizu Zemlje, a koju naučnici nadgledaju kao potencijalno opasnu, proći pored naše planete na udaljenosti od oko 5,77 miliona kilometara. Iako se čini da je ovo bezbedna razdaljina, posledice udara takve svemirske stene koji mogu biti pogubne, navodi NASA.

„S obzirom na to da njihovi orbitalni putevi često presecaju Zemlju, u prošlosti su se dogodili sudari sa objektima blizu Zemlje i trebalo bi da smo otvoreni za mogućnosti budućih sudara. Treba uložiti napore za otkrivanje i proučavanje ovih objekata, za karakterizaciju njihovih veličina, sastava i struktura i praćenje budućih putanja“, izjavili su u Agenciji NASA.

Nakon što će, nadamo se, zaobići zemlju, Asteroid 2002 PZ39 će nastaviti put Sunčevog sistema i krenuti prema Veneri, kojoj će se približiti otprilike 14. juna 2034. Međutim, još uvek je rano da odahnemo, jer će 25. avgusta iste godine svemirska stena ponovo proći pored Zemlje.rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Да ли је проверено

12.02.2020. 01:17

Ако су то анализирали и потврдили:задруга, парови, кија и слични стручњаци, нво, циа, ми6 онда уреду! Ово је срамота. Новости су ОЗБИЉАН лист!

Ranko

12.02.2020. 07:28

ako će do Venere da putuje trinaest godina brzinom od 57,000km/h,Kako če te iste godine proči ponovo pored zemlje?Valjda mu treba neko vreme, iako je to eliptična putanja?Greška u prevodu ili ...?

Гојко

12.02.2020. 10:20

@Ranko - Zaet mu je dobar ,jos da pogodi pravu metu,najvecu zgradu na svetu...I eto mira na kugli zemaljskoj.

Patak Dača

12.02.2020. 08:20

Prvo napisano 15 februara pa malo kasnije 15 januara..a u naslovu,, za četiri dana"!Baš me čudi da niko u svetu nije primetio asteroid koji se približava Zemlji!

ko radi taj i gresi!

12.02.2020. 08:29

Nista strasno!Medjutim!Da se "ubica" slobodno seta Vasionom...?Pa jos se razmece i po nasem dvoristu...?I nikom nista!?Ako niko ne stigne da ga uhapsi...Ce da bidne grdan dar,mar...?Ko bi ga znao sta je sve pocinio i od koga i od cega bezi,tako vrtoglavom brzinom?Bilo kako bilo....Ko prezivi pisace i pricace...Ako...?Ali posto nije ni prvi put...Mozda je bolje,za Zemlju,da se pocne iz pocetka...?Mozda revolucija..Stani bre!Nije "revolucija"!EVOLUCIJA!Dobro bre,"evolucija,ovaj put,nece pogresiti?

Mile

12.02.2020. 17:02

Stalno spominjete 15. JANUAR, da li je to štamparska greška ili možemo odahnuli.