Broj poginulih u razornom zemljotresu jačine 6,8 stepeni koji je u petak pogodio Tursku, porastao je na 35, dok su spasioci pokušavali u toku noći da izvuku 45 ljudi iz ruševina.


U provinciji Elezag stradala je 31 osoba, dok su četiri poginule u susednoj provinciji Malatja, dok je 1.600 osoba povređeno, prenosi Rojters.


Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da je glavni deo velike spasilačke operacije završen, kao i da timovi pokušavaju da izvuku još šest osoba koje su još pod ruševinama.


On je dodao i da će svi oštećeni zemljotresom početi od ponedeljka da primaju materijalnu pomoć, dok su iz agencije za vanredne situacije upozorili građane koji su evakuisani iz zgrada, da se još ne vraćaju u svoje domove zbog opasnosti od urušavanja.


Akcija spasavanja i izvlačenja preživelih iz ruševin od jutros je počela polako da se obustavlja, dan i po nakon razornog zemljotresa, a državna agencija za katastrofe saopštila je da su timovi i tokom noći radili na spasavanju 45 osoba koje su ostale zarobljene pod ruševinama, i to uz pomoć bušilica, mehanizacije, ali i ručno.


Nakon glavnog potresa, usledilo je više od 700 manjih.


Turski ministar zdravlja Fahretin Koča rekao je da su 104 osobe zbrinute u bolnicama, od kojih je 13 na intenzivnoj nezi, kao i da niko nije u kritičnom stanju.


Pročitajte još: Majka uplakanim glasom dozivala pomoć, devojčica spašena ispod ruševina: Turska stalno podrhtava, broj mrtvih porastao na 29, više od 1400 povređeno


Ministar zaštite životne sredine i urbanizacije Murat Kurum izjavio je da je zemljotres oštetio zgrade u nekoliko provincija, kao i da 12 građevina moraju da se odmah sruše.