Putin siguran u rusko oružje: Ceo svet je iza nas, ne treba nikoga da sustižemo

Novosti Online

15. 01. 2020. u 11:51

Путин сигуран у руско оружје: Цео свет је иза нас, не треба никога да сустижемо

Vladimir Putin Foto: Tanjug/Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP

Šef Kremlja u obraćanju poslanicima donjeg i gornjeg doma ruskog parlamenta pohvalio odbrambene sposobnosti Rusije, ali i skrenuo pažnju na veliki problem
PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin obraća se poslanicima donjeg i gornjeg doma ruskog parlamenta, a kako je predviđeno, ovogodišnje obraćanje trajaće oko jednog sata i 20 minuta.

Ovogodišnje obraćanje ruski predsednik počeo je od unutarpolitičkih i ekonomskih pitanja. Pre svega se osvrnuo na demografsku situaciju, rekavši da je Rusija ušla u težak period budući da je natalitet u opadanju.

Pročitajte još: Sve oči uprte u Putina: Šef Kremlja pokreće pitanje koje utiče na živote miliona


DEMOGRAFIJA: TEŽAK PERIOD, OD NATALITETA ZAVISI NAŠA SUDBINA

- Sudbina Rusije i njena istorijska perspektiva zavisi od demografije. Natalitet u Rusiji ponovo opada, zemlja se našla u teškom demografskom periodu. Iz tog razloga je potrebno obezbediti rast nataliteta do sredine decenije - istakao je Putin.

EKONOMIJA: INFLACIJA DALEKO MANjA OD PLANIRANE


Inflacija prošle godine iznosila je tri odsto, što je za četiri procenta manje nego što je bilo predviđeno, rekao je Putin.

Pročitajte još: Rusija ima 14 puta manji budžet ali vojska ne zaostaje za SAD i NATO

Što se tiče investicija, ruski predsednik je rekao da je neophodno ubrzati proces usvajanja svih zakonha po pitanju poreskih olakšica, a podršku države ne treba da uživaju samo krupna preduzeća, već i predstavnici malog i srednjeg biznisa.

Dodao je i da tempo rasta bruto društvenog proizvoda Ruske Federacije u 2021. godini mora da bude viši od svetskog.

O KONFLIKTIMA I NAORUŽANjU

Svedoci smo kako regionalni konflikti mogu da postanu pretnja za ceo svet. Principi stabilnog svetskog poretka su uzdrmani. Potrebno je pokazati političku volju i mudrost u donošenju odluka, a primer treba da pokažu svih pet nuklearnih zemalja u smislu čuvanja mira i bezbednosti.

Naveo je i da je potrebno osigurati stabilnost u svetu u svim aspektima, uzimajući u obzir sve političke o vojne okolnosti.

Kada je reč o naoružanju, Putin je istakao da Rusija nikoga ne sustiže, već da ceo svet treba da sustigne Rusiju.

„Međutim, uprkos tome, potrebno je ostati oprezan, neophodno je nastaviti sa radom“, dodao je.

NOVI USLOVI ZA KANDIDATURU ZA PREDSEDNIKA RUSIJE


Putin je predložio da se utvrde novi uslovi za sve kandidate za predsednika Rusije. Kako je naveo, svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živeli najmanje 25 godina i da nikada nemaju ni jedno drugo državljanstvo.

Takođe je rekao i da je potrebno izneti na raspravu određeni broj izmena Ustava, ali da nije neophodno donositi novi ustav.

RUSIJA MORA DA OSTANE PREDSEDNIČKA DRŽAVA

Rusija ne može da opstane kao parlamentarna republika, već kao jaka predsednička država, što ruskom lideru ostavlja pravo da razrešava predsednika Vlade i njegovih zamenika dužnosti, naglasio je ruski predsednik.

Pored toga, predsednik mora da ima pravo da upravlja vojskom i bezbednosnim službama, naveo je.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bojan Zvornik

15.01.2020. 12:02

Da te Bog poživi još dugo, dugo...Putine je najbolji presednik na svetu.

BOG NA NEBU A PUTIN (CAR) NA ZEMLJI

15.01.2020. 12:28

BOG GA PODARI RUSKOM I CELOM PRAVOSLAVNOM NARODU, kao i svim miroljubivim narodima ovog sveta. Jeza me hvata kad se setim njegova prethodnika (pjandure) i prethodnika njegova prethodnika (petokolonasa) na kakvom su putu bili da uniste Rusiju kao sto su unistili SSSR i Jugoslaviju. Svetsko zlo (nacisti) vodjeni SAD i EU, lepo su bili isplanirali, kako da se usetaju tamo gde je Adolf Hitler nameravao da useta. O tom cilju je otvoreno govorila ona stara americka kucka.

vladimir

16.01.2020. 21:30

Da, i pre ŠEST godina, od uvodjenja sankcija Rusiji, rekao /napisao/ sam - ne "budite" Ruskog medveda! Niste verovali! I ponavljam, 13 "kindžal" raketa je dovoljno za 13 američkih nosača aviona ....jel ih ima 14, onda 14 da li ste normalni, i nije u tome problem!? Problem je što se NEKOME ne svidja ruska superiornost, a moje informacije NAJMANJE dolaze od vas! Ne daj bože! Ja dogadjaje "predvidjam" mnogo bolje od svih vaših "čuvenih vizionara"!?