PREDSEDNIK Amerike Donald Tramp zvanično je optužen u Predstavničkom domu, čime je utvrđen predlog opoziva šefa Bele kuće po dve osnove - zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa!

Predsednik Tramp, koji se kandidovao da u Beloj kući ostane još četiri godine posle izbora 2020, odgovorio je da je "čisto političko ludilo smeniti nekog ko je postigao rezultate".

No, predsedavajući Odbora za pravosuđe Džerlod Nedler tvrdio je pred novinarima da je Tramp ugrozio američki ustav, podrio integritet izbora 2020. godine i ugrozio nacionalnu bezbednost.

- Niko, pa čak ni predsednik, nije iznad zakona - naglasio je Nedler.

Demokrate optužuju Trampa da je zlopotrebio položaj zaustavljanjem isplate vojne pomoći Ukrajini kako bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, takođe kandidata, ali demokratskog, za predsednika SAD.

Pročitajte još - Tramp pozvan na sopstveni opoziv

- Ovde smo danas jer predsednik nastavlja da zloupotrebljava svoju moć, nije nam ostavio izbora - zaključio je Adam Šif, predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne službe, koji predvodi aktivnosti u vezi sa istragom o opozivu.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma će, kako se očekuje, najkasnije sutra glasati o predlogu opoziva Trampa, a ceo Predstavnički dom bi trebalo da se izjasni naredne nedelje. No, s obzirom na to da demokrate u ovom domu imaju većinu, gotovo je sigurno da će glasati za opoziv američkog lidera.

AP foto Evan Vucci

To bi otvorilo pvut za suđenje u Senatu, verovatno u januaru, ali u ovom domu Kongresa demokratske namere o opozivu predsednika mogle bi lako da se izjalove. U Senatu, gde se dvotrećinskom većinom odlučuje o smeni Trampa, mala je verovatnoća da šef Bele kuće bude opozvan, jer njegovi republikanci imaju većinu.

- Opozvati predsednika koji se dokazao kroz rezultate i stvorio najjaču ekonomiju u istoriji države, imao najuspešniji mandat i, što je najvažnije, koji nije uradio ništa loše - čisto je političko ludilo - napisao je Tramp na "Tviteru".

ČETVRTI U ISTORIJI

Tramp je četvrti američki predsednik u istoriji SAD suočen sa opozivom. Ako bude opozvan, biće treći predsednik kojem će biti suđeno u Senatu. No, do sada nijedan predsednik nije smenjen s položaja u okviru procedure opoziva.