OFANZIVA NA SEVER: Ruske i Asadove snage štite povlačenje Amerikanaca; Sirijska vojska zauzela strateške objekte u provinciji Raka

Tanjug

15. 10. 2019. u 19:46

ОФАНЗИВА НА СЕВЕР: Руске и Асадове снаге штите повлачење Американаца; Сиријска војска заузела стратешке објекте у провинцији Рака

Foto Tanjug / AP

Sirijske vladine snage uspostavile su kontrolu nad gradom Tabka i obližnjim aerodromom u provinciji Raka
Sirijske vladine snage uspostavile su kontrolu nad gradom Tabka i obližnjim aerodromom u provinciji Raka, kao i nad brojnim mostovima na reci Eufrat i dve hidroelektrane, objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je Damask uspostavio punu kontrolu nad gradom Manbidž i obližnjim mestima.

U saopštenju se navodi da su američke snage napustile baze na području tog grada, prenosi Tass.

PROČITAJTE JOŠ - Američki oklopnjaci naišli na Asadove “tojote”: Bliski susret trupa na autoputu (VIDEO)

Tu informaciju ranije danas potvrdila je američka vojska.

Turska je prošle nedelje pokrenula ofanzivu na severu Sirije, navodeći da želi da od svoje granice udalji kurdske borce koje smatra teroristima.


RUSIJA I SIRIJA OBEZBEĐUJU POVLAČENjE AMERIČKIH SNAGA

Rusija i sirijske vlasti preduzele su neophodne mere za bezbedno povlačenje stranih trupa sa severoistoka Sirije, a evakuacija Amerikanaca se nastavlja, saopštio je na brifingu načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana general-major Aleksej Bakin.

„Nastavlja se evakuacija snaga Sjedinjenih Američkih Država iz severoistočnih delova Sirije. Američke trupe napustile su baze u mestima Dadat i Um Mijal u okrugu Manbidž u provinciji Alep i uputile se prema sirijsko-iračkoj granici... Sirijske vlasti i ruska komanda preduzimaju sve potrebne mere za bezbedno povlačenje stranih vojnika“, objasnio je Bakin.

Načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana je istakao da je sirijska vlada uspostavila kontrolu nad okruzima Manbidž u provinciji Alep, Tapka u provinciji Raka, Ain Isa, Kamišlija i Hasaka u provinciji Hasaka.

On je dodao da su u Raki i velikom broju naselja u provinciji Dejr el Zor održani mitinzi meštana protiv strane okupacije i kao podrška ponovnom ujedinjenju sa Damaskom.

„Pozivamo stanovništvo područja koja su ranije bile pod kontrolom oružanih snaga SAD i njihovih saveznika iz međunarodne koalicije da se suzdrže od agresivnih dejstava protiv pripadnika oružanih snaga zapadnih država ili njihovih saveznika“, naglasio je Bakin.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su američke snage napustile svoje baze u sirijskom mestu Dadatu, severozapadno od sirijskog Manbidža, i uputile se ka granici sa Irakom. Ubrzo nakon što su američke snage napustile ta mesta, u njih je ušla sirijska vojska.

Autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije zvanično je 13. oktobra objavila da je postigla dogovor sa sirijskim vlastima o raspoređivanju sirijske vojske duž čitave granice sa Turskom, kako bi pružila pomoć u odbijanju napada turske vojske i proturskih grupa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)