Junker: Činimo sve za Bregzit uz dogovor, u protivnom odgovornost snosi London

Tanjug

27. 09. 2019. u 11:56

Јункер: Чинимо све за Брегзит уз договор, у противном одговорност сноси Лондон

Žan-Klod Junker/ Foto Tanjug

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da on i glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije čine sve što mogu da dođu do sporazuma sa Velikom Britanijom

BERLIN - Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da on i glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije čine sve što mogu da dođu do sporazuma sa Velikom Britanijom i da će u protivnom odgovornost snositi London.


Junker je za nemačke medije rekao da Barnije i on intenzivno rade na dogovoru, jer bi bila katastrofa za Britaniju i Evropu ukoliko bi do Bregzita došlo bez dogovorenog organizovanog povlačenja, prenosi Rojters.


Velika Britanija trebalo bi da izađe iz EU 31. oktobra.


Zvaničnici iz Brisela navode da je britanski premijer Boris Džonson ostvario mali napredak u pregovorima za izlazak, kako bi zamenio raniji sporazum Tereze Mej koji je tri puta odbijen u britanskom parlamentu.


PROČITAJTE JOŠ: Evropski parlament o Bregzitu: Moguće odlaganje izlaska, neosporne finansijske obaveze LondonaJunker je naglasio da će pregovori o budućim trgovinskim odnosima između Britanije i EU biti veoma komplikovani ukoliko dođe do Bregzita bez dogovora.


"Treba da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini. Ali to se neće dogoditi baš tako, kao što neki u Britaniji zamišljaju. Za neke od trgovinskih ugovora koje smo zaključili u mom mandatu bilo je potrebno mnogo godina", rekao je Junker.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)