Lavrov: Banka BRIKS odobrila 10 milijardi dolara investicija

Tanjug

11. 09. 2019. u 12:23

Лавров: Банка БРИКС одобрила 10 милијарди долара инвестиција

Foto Tanjug / AP

Nova razvojna banka BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) odobrila je investicione projekte u ukupnoj vrednosti većoj od deset milijardi dolara, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Nova razvojna banka BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) odobrila je investicione projekte u ukupnoj vrednosti većoj od deset milijardi dolara, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Jačanje strateškog partnerstva sa zemljama BRIKS-a jedan je od prioriteta u ruskoj spoljnoj politici. U tom pogledu ohrabruje činjenica što je dijalog unutar BRIKS-a zadobio vrlo dobar zamajac u proteklim godinama”, izjavio je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

Od osnivanja BRIKS-a i predstojećeg ovogodišnjeg 11. samita ove organizacije, kojim će predsedavati Brazil - pet država je, kako tvrdi Lavrov, postalo glavni stub pravednijeg i demokratskijeg policentričnog državnog poretka.

PROČITAJTE JOŠ - Lavrov: Sankcije SAD Iranu nepromišljene i destabilizujuće

"Ekonomija je i dalje sastavni element partnerstva, pogotovo što je ukupna ekonomska moć BRIKS-a danas nadmašila moć zemalja iz Grupe 7 (G7)", poručio je Lavrov.

Dodaje da Nova razvojna banka posluje uspešno i da je odobrila investicione projekte ukupne vrednosti veće od deset milijardi dolara.

Lavrov je, takođe, izrazio uverenje da će samit BRIKS-a, koji se održava od 13. do 14. novembra, biti važna prekretnica u promovisanju saradnje između ovih pet država i to u sve tri oblasti stateškog partnerstva - političkoj, ekonomskoj i humanitarnoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije