DŽonson šalje poslanike kući

D. SAVIĆ

09. 09. 2019. u 13:03

Џонсон шаље посланике кући

Varadkar i DŽonson u Dablinu - Foto AP

Britanski parlament suspendovan do 14. oktobra, pošto je opet odbijen predlog premijera za izbore. Boris: Želim sporazum s EU 18. oktobra, nema odlaganja "bregzita". Opozicija: Samo dogovoreno

PREDLOG britanskog premijera Borisa DŽonsona o raspisivanju vanrednih izbora opozicija je odbila po drugi put, posle čega je stanar Dauning strita, kako je rekao, rešio da poslanike pošalje kući. Time će britanski parlament, uz prethodni "blagoslov" kraljice Elizabete, biti suspendovan do 14. oktobra.

Opozicione stranke čvrsto zahtevaju da premijer sprovede zakon o nemogućnosti izlaska iz EU bez sporazuma, uključujući mogućnost produženja roka za "bregzit". No, DŽonson im sada, suspenzijom parlamenta, ograničava mogućnost da zaustave njegove planove o "bregzitu".

DŽonsonovi savetnici održali su dan ranije sastanak čija je glavna tačka dnevnog reda bila kako sprečiti parlament da nametne tromesečni produžetak roka za "bregzit", ako ne dođe do sporazuma sa EU. Posle neočekivane ostavke ministarke rada Amber Rud, iz DŽonsonove vlade stigla je poruka da je premijer odlučan "da se drži plana" o izlasku Britanije iz EU 31. oktobra, i to sa sporazumom ili bez njega.

Pročitajte još - NEREDI U LONDONU: Tuča protivnika i pristalica Bregzita (VIDEO)

DŽonson, koji je već izgubio većinu u parlamentu, zbog čega je izbacio 21 pobunjenika iz Konzervativne stranke, juče je kazao da želi sporazum o "bregzitu" 18. oktobra, na Samitu EU, dodavši da nije obeshrabren pokušajima parlamenta da blokira "razvod" od Brisela bez dogovora.

No, glavna tačka spoticanja sporazuma sa EU tiče se granice Irske i Severne Irske, takozvanog bekstopa, pa se britanski premijer uputio odmah u Dablin na sastanak sa kolegom Leom Varadkarom. Nedugo pošto je tu bio potpredsednik SAD Majk Pens, koji je u Londonu preneo DŽonsonu podršku šefa Bele kuće Donalda Trampa, britanski premijer je u Irskoj rekao da donosi ideje za rešenje problema "bekstopa".

foto AP


DŽonson i Varadkar su posle sastanka saopštili da je susret bio "pozitivan i konstruktivan", ali da su ostali i "važni nedostaci". Sastaće se, kažu, ponovo u "bliskoj budućnosti".

- Želim da znate da bih najviše voleo da postignemo sporazum - istakao je DŽonson.

Ministar finansija Said DŽavid rekao je da će premijer pokušati da osigura novi sporazum na Samitu EU 17. i 18. oktobra, ali neće tražiti odlaganje izlaska iz Unije.

Danas po podne je britanska kraljica Elizabeta dala konačno odobrenje zakona kojim se sprečava premijer Boris DŽonson da izvede zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

Kraljičina saglasnost smatra se formalnošću nakon što je zakon usvojen u britanskom parlamentu.


KLJUČ JE NA GRANICI

PREMA odredbama o "bekstopu", odnosno mehanizmu koji treba da obezbedi da između Severne Irske i Irske ne bude "tvrde granice" posle "bregzita", Britanija bi ušla u privremenu carinsku uniju s EU. To bi značilo da između Irske i Severne Irske, koja je inače, deo Velike Britanije, ne bi bilo carinskih pregleda. Tada bi se morale uvesti provere za robu iz Severne Irske u ostatak Britanije, što neki smatraju ugrožavanjem teritorijalnog integriteta Ujedinjenog Kraljevstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije