Sankcije Rusiji bez efekta

B. VLAHOVIĆ

26. 08. 2019. u 11:02

Санкције Русији без ефекта
Od danas Sjedinjene Države ponovo uvode "kaznu" Moskvi zbog afere "Sergej i Julija Skripalj". Kremlju rampa na kredite MMF, koje ona, inače, ne koristi još od 2005. godine. SAD kao da ne znaju da Kremlju krediti odavno nisu potrebni

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

DVA paketa novih zapadnih sankcija - od prošlog ponedeljka i od danas - malo koga su uzbudila u Rusiji. U Moskvi tvrde da sankcije neće imati efekta i da Vašington i London nastavljaju da ih uvode uprkos tome što je sve više zemalja koje javno negoduju, jer im je stalo do toga da normalizuju ekonomsku saradnju sa Rusijom, čije je tržište ogromno i svima nudi šansu.

Najnovije sankcije, koje, zbog afere "Skripalj", forsiraju Britanci i Amerikanci, podrazumevaju i zabranu da MMF i Svetska banka daju Rusiji kredite. Neverovatno je da u Vašingtonu ne znaju da je Rusija odavno prestala da uzima od njih kredite, jer za to nema potrebe, budući da i sama ima velike devizne rezerve, od čak 500 milijardi dolara.


PROČITAJTE JOŠ:
Tramp:Vrlo moguće da će Putin biti pozvan na G7

Rusija je 2005. godine vratila MMF poslednji kredit od 3,3 milijarde dolara, i od tada više ništa nije ni tražila. U Moskvi kažu da su sankcije SAD više "udar po imidžu Rusije" nego što mogu da joj realno naštete. Bez obzira na to što davno ne koristi kredite MMF, ova zemlja je nastavila da plaća članarinu toj međunarodnoj "kući novca".

Osim finansijskih sankcija, Vašington je zabranio da se Rusiji prodaju tehnologije, uređaji za kalibriranje, jedan broj gasnih turbina i određeni hemijski proizvodi. Britanci su zabranili prodaju podvodnih uređaja Rusiji.

Čim su na Zapadu 2014. godine počeli da uvode sankcije, u Kremlju su odlučili da Rusija razradi proizvodnju mnogih dotad uvoženih proizvoda i tako maksimalno smanji zavisnost od Zapada. Na neki način, Zapad je sankcijama stimulisao rusku domaću proizvodnju. Osim toga, Rusiji, koja je platežno sposobna za ono što joj je potrebno, nije problem da nađe nove proizvođače u zemljama koje su zainteresovane za širenje biznisa. Primera radi, kad je 18. avgusta britanska kompanija zbog sankcija prestala da isporučuje karbonska vlakna ruskoj astrofizičkoj kosmičkoj opservatoriji i laboratoriji "Spektar-M", u Moskvi su odmah dobili ponudu japanske kompanije "Sumitomo", koja će prodavati neophodne materijale ruskom naučnoistraživačkom Institutu kosmičkih i avionskih materijala. Ta zamena materijala omogućila je nesmetan nastavak gradnje ruskog teleskopa.

U američkoj administraciji tvrde da će sankcije biti ukinute kad Rusija pokaže čvrste garancije da neće koristiti hemijsko oružje. Osim toga, Moskva bi trebalo da dozvoli međunarodnim inspektorima da provere da li su tačne te ruske garancije. I na kraju, Rusija bi, prema mišljenju Vašingtona i Londona, morala da plati oštetu Sergeju i Juliji Skripalj. U Moskvi su odavno završili likvidaciju hemijskog oružja, pa smatraju da je apsurdno da još jednom dolaze međunarodni kontrolori.

Vladimir Putin / Foto AP


Kao što Zapad neće da odustane od optužbi da je Rusija poslala svoje oficire da u Solsberiju otruju bivšeg ruskog pukovnika, dvojnog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, 4. marta 2018. godine, tako i u Moskvi to uporno negiraju. Znači da bi ove sankcije mogle da traju još godinama.


PROČITAJTE JOŠ:
Staljina gurali u rat sa Hitlerom

KOSMOS

AMERIKANCI nameravaju da i dalje sarađuju sa Rusijom u vezi sa istraživanjem kosmosa. Zbog toga i nema sankcija koje bi se odnosile na nastavak saradnje u osvajanju kosmosa i organizaciji lansiranja komercijalnih satelita. Sankcije se ne odnose ni na sisteme za bezbednost civilne avijacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)