POSLE prvobitnog šoka, u petak je u Danskoj zavladao podsmeh usmeren ka SAD, zbog ideje američkog predsednika Donalda Trampa da kupi ostrvo Grenland!

Nepristojna ponuda, doduše, nije u formi crno na belo, ali je vest o tome da je kupoprodaja ovog velikim delom zaleđenog ostrva bila tema razgovora Trampa i njegovih savetnika, posejala nevericu po Skandinaviji i celoj Evropi.

Po pisanju "Vol strit džornala" Tramp je angažovao savetnike da ispitaju mogućnost kupovine ostrva, a zatražio je i mišljenje rukovodstva Bele kuće. Nema, međutim, ni u SAD pouzdanog parametra o tome koliko je ponuda zapravo ozbiljna. Rojters tvrdi da je Arktik na agendi sastanaka američkog predsednika sa premijerima Danske i Grenlanda prilikom njegove predstojeće posete Kopenhagenu, tek idućeg meseca.


PROČITAJTE JOŠ: Tramp traži punu istragu o Epstajnovoj smrti

Grenland je samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom Kraljevine Danske. Etnički on je dom arktičke nacije, a geografski, deo Severne Amerike. Politički i istorijski, ostrvo je više vezano za Evropu.

Ministarka spoljnih poslova Grenlanda Ane Lone Bager poručila je da je Grenland "otvoren za poslovanje, ali nije na prodaju".

- To mora da je prvoaprilska šala, kad joj vreme nije - napisao je na "Tviteru" bivši premijer Lars Loke Rasmusen. Portparol za pitanja spoljnih poslova Danske narodne partije Seren Espersen ističe da "smo svi ukoliko Tramp zaista razmišlja o kupovini Grenlanda, dobili konačan dokaz da je poludeo".

- Pomisao da Danska proda Americi i svojih 50.000 građana, potpuno besmislena - poručio je Espersen.


Danska poslanica iz druge po veličini partije Grenlanda "Inuit Atakatigit" Oja Kemnic Larsen uverena je da većina građana Grenlada veruje da je, na duge staze, bolje da imaju odnose sa Danskom nego sa SAD.

- Moja prva misao je "ne, hvala" - kaže ona.

Posle referenduma 2009. godine, nadležnosti ostrvskih vlasti su proširene, a Danska je zadužena samo za spoljnu politiku i teritorijalnu odbranu. Grenland ima premijera, vladu, parlament i višepartijski politički sistem.

Godine 1946. američki predsednik Hari Truman pokušao je da kupi Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara. SAD su od Danske 1917. godine kupile jednu značajnu teritoriju, koja nosi naziv Devičanska ostrva.

NAFTA?

VOJSKA Sjedinjenih Država ima veliku vazduhoplovnu vojnu bazu na severozapadu Grenlanda. Vode oko Grenlanda vrlo su bogate ribom. Na ostrvu se eksploatišu i različite rude metala, a u velikoj ekspanziji su naftna industrija i proizvodnja zlata. Pojedina geološka istraživanja su pokazala da bi Grenland mogao da bude veoma bogat naftom.