RUSIJA i NATO su u potpunosti prekinuli civilnu i vojnu saradnju, izjavio je u ponedeljak zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksandar Gruško, ocenivši da je Alijansa otišla isuviše daleko u eskalaciji sukoba sa Rusijom.

- NATO je sam odbio konstruktivni razgovor sa Rusijom - rekao je Gruško. - Zasad nema signala da NATO vidi izlaz iz ovog ćorsokaka.

On je dodao da odnos između Rusije i NATO danas najviše podseća na vreme kada je NATO i osnovan, uoči Hladnog rata.

- Ponovo je pala prašina sa "Armelove doktrine: dijalog i obuzdavanje" - rekao je Gruško. - Samo u toj formuli ima mnogo obuzdavanja i malo dijaloga.

"Armelova doktrina", koja je formirana 1967. godine, predvidela je jaku odbranu i dobre diplomatske odnose sa državama Varšavskog pakta. Ona je, takođe, pomogla da se otvori put za smanjenje napetosti između Istoka i Zapada početkom sedamdesetih godina.

Prema njegovim rečima, ukupni vojni rashodi zemalja NATO za prošlu godinu prevazilaze milijardu dolara, što je 22 puta više od ruskih troškova za odbranu.

Gruško je naglasio da Moskva nema nameru da učestvuje u trci za povećanje vojnog budžeta sa NATO, ali je sa druge strane činjenica da je projekat ruskih raketnih sistema S-500 "Prometej" kao i niz radarskih stanica, skoro završen.

Prema izjavama general-lajtnanta Jurija Grehova, komandanta ruske protivvazdušne i protivraketne odbrane, vojska će uskoro dobiti raketne komplekse srednjeg dometa S-350 "Vitez", koji je namenjen da štiti važne objekte od protivničkih raketnih napada. S-350 je uspešno završio sve predviđene probe i počela je serijska proizvodnja. Ovaj sistem ima domet 60 kilometara a maksimalna visina na kojoj može da obori leteće objekte je 30 kilometara.

Aleksandar Gruško Foto EPA


Domet sistema S-500 je 600 kilometara i istovremeno može da gađa do deset ciljeva koji se kreću brzinom do sedam kilometara u sekundi. S-500 na kom Rusi intenzivno rade imaće ne samo veći domet od S-400 već i mnogo bolju radio-stanicu. Ti novi uređaji će zaštititi S-500 od prisluškivanja i ometanja rada. Proizvođači tvrde da takav sistem veze neće imati niko na svetu.

Prvi primerci S-500 trebalo bi da stignu u drugoj polovini ove godine ili najkasnije 2020.

S-500 NASUPROT SISTEMA TNAAD

S-500 je po karakteristikama znatno bolji od američkog THAAD, sistema za presretanje raketa srednjeg dometa, tvrdi generalni konstruktor Pavel Aleksejevič Sozinov. THAAD ima radar i šest lansirnih rampi sa ukupno 48 raketa.

- Raketni sistem S-500 spada u peto pokolenje PVO sistema i bitno se razlikuje od prethodnika S-400. S-500 će imati sasvim nove radare kao i "mozak", odnosno kompjuterske komponente. Osim toga, S-500 ima potpuno nov način upravljanja raketama.