Francuzi za duži dan

G. ČVOROVIĆ

07. 03. 2019. u 10:15

Muke oko odbacivanja pomeranja sata zavisno od godišnjeg doba

Французи за дужи дан

Depositphotos

PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

DILEMA "letnje ili zimsko vreme", zahvatila je čitavu EU posle najnovije odluke Odbora za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta da prihvati predlog Evropske komisije o ukidanju stalne promene računanja vremena na časovnicima. Države koje budu odlučile da ostanu na zimskom vremenu, poslednji put bi časovnike pomerale u martu 2021, dok bi one koje se odluče za letnju računicu, to mogle da učine u oktobru iste godine.

Na redu su, sada, zemlje članice, od čijih odluka zavisi da li će na teritoriji EU nastupiti pravi haos u obrtanju kazaljki. Jer, kako sada stvari stoje, Portugalija i Poljska bi, na primer, radije da zadrže letnje vreme, Finska, Holandija i Danska više vole zimsko, dok bi Grčka i Kipar da sačuvaju sadašnju šestomesečnu "klackalicu"!

Kada je reč o Francuzima, oni bi da se povinuju letnjoj satnici. To pokazuju prvi rezultati izjašnjavanja - učestvovalo je milion ljudi i konačni rezultati očekuju se 12. marta - prema kojima između 55 i 57 odsto njih žele da im sat ubuduće pokazuje "letnje vreme".

Čak 83 odsto građana Francuske je protiv menjanja kazaljki na svakih šest meseci, gotovo identično sa 84 odsto koliko se izjasnilo tokom ispitivanja Evropske komisije, izvršenog prošlog leta, u kome je učestvovalo više od četiri i po miliona ljudi. U ovom izjašnjavanju 56 odsto Evropljana se izjasnilo za zadržavanje letnjeg računanja vremena.

Iako je letnje vreme prevagnulo u Francuskoj, nisu svi regioni složni, zbog geografskog položaja zemlje u odnosu na srednjoevropsko računanje vremena. U Parizu, na primer, kad je najduži dan, potupno se smrkne tek oko 23 sata. Mnogima je u takvim uslovima teško da uspavaju decu po dnevnom svetlu i da sami krenu na počinak iako ih sutradan čekaju radne obaveze.

Izračunato je, takođe, da bi, ako ostane letnje vreme, 20. decembra u Bretanji svitalo tek u 10 sati i 6 minuta, što bi poremetilo ritam krava kojih ima dosta u ovom regionu, pa bi sve moglo da se odrazi i na prinos mleka!

S druge strane, na jugu, u Tuluzu, u isto vreme, najkraćeg dana u godini svitalo bi u 9.27, a smrkavalo se tek u 18.15.

SUNČANI SATI

IZRAČUNATO je da 90 odsto Francuza ustaje posle 6.15 i leže posle 22 sata, pa bi im uvođenje stalnog zimskog vremena uskratilo 200 sati sunca godišnje!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Zoran

07.03.2019. 11:32

Hitno, postaviti časovnike po štalama u Bretanji, kako bi krave bile obaveštene o terminima proizvodnje mleka.

Niko

07.03.2019. 13:10

jos ce brisel da kaze kada ce sunce da izadje i zadje...kao sto je radio bog Ra u starom egiptu,ili da odredi koliko cm prosecno mora imati azilant, da bi dobio evropsko drzavljanstvo

Любитель

07.03.2019. 15:03

Како каже сунце, у подне је 12:00 сати. Зимско!!!

Mama

07.03.2019. 16:57

Dan traje 24h - letnje racunanje vremena nikako nece produziti obdanicu. Sunce je u zenitu u 12h. Niko ranoraniocima ne brani da u decembru ustaju po mrklom mraku kad je napolju -20. Bitno je uskladiti redovno radno vreme. U EU radne obaveze vecinom pocinju u 9, kod nas u 6, 7, 8... - to treba uskladiti.

Lux

08.03.2019. 08:40

Најбоље је ријешење да се спроведе референдум у свакој земљи и да грађани сами одлуче које желе вријеме. Тако исто и код нас, па шта грађани сами одлуче. Онда нико неће моћи да криви власт (ни нашу ни европску нити било коју). Мислим да у овом случају народ најбоље зна. Једино што је могуће нпр. Да у Хрватској и Црној Гори задрже зимско вријеме, ми и БиХ, Мађарска, Македонија љетно, Румунија и Бугарска зимско вријеме... Мали милион комбинација.