MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko poručio je rukovodstvu Poljske da će zajedno sa Rusijom adekvantno odgovoriti na planove Varšave da na svojoj teritoriji razmesti vojnu bazu.

- Ako poljski političari izjavljuju da su spremni da troše milijarde dolara da dovedu američke bataljone i oružje kako bi stvorili "Fort Tramp" tj. Trampovo utvrđenje, mi ćemo naravno reagovati sa svojim glavnim saveznikom. O tome razmišljamo, kako da se suprotstavimo svemu tome i da, sa minimalnim troškovima, jer ni mi ni Rusija nismo bogati, adekvatno odgovorimo na tu situaciju, kazao je Lukašenko na sastanku glavne grupe Minhenske konferencije o bezbednosti.

Pre nekoliko dana Pavel Soloh, rukovodilac Biroa nacionalne bezbednosti Poljske u toku Varšavskog foruma za bezbednost, kazao je da se Zapad mora ujediniti protiv Rusije.

Pročitajte još - AMERIKA SPREMA VOJNU BAZU NA ISTOKU EVROPE: "Fort Tramp" u Poljskoj?

- Rusija je strateški izazov za bezbednost ne samo za Poljsku i region već za celi kontinent, a takođe je izazov svetskih razmera - rekao je Soloh. On smatra da Rusija pokušava da naruši svetski poredak i bezbednost.

- Razmeštanje stalne američke baze u Poljskoj je investicija u bezbednost celog regiona. To što Vašington razmišlja o pojačanom prisustvu svojih jednica u Poljskoj dokaz je da SAD ozbiljno razmatra savezničke obaveze - rekao je Pavel Soloh.

Osim što namerava da znatno uveća svoju armiju, rukovodstvo u Varšavi je već saopštilo da je spremno da investira dve milijarde dolara u pravljenje američke baze u Poljskoj. Već sada u Poljskoj borave trupe zemalja NATO i tenkovska brigada SAD.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je, komentarišući planove Varšave, rekao da će Rusija morati da neutralizuje moguću vojnu opasnost sa svih strana.

Pročitajte još - Zapad gradi baze, adut Rusa atomsko naoružanje

Predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da Rusija ne namerava da ratuje ni sa NATO, a ni sa Amerikom. Zbog toga je neshvatljivo zbog čega bi Poljaci potrošili te dve milijarde dolara kad im objektivno ne preti nikakav napad, ni iz Rusije, a ni Belorusije.

SKEPSA GENERALA

Komandant Međunarodnog vojnog štaba NATO general Jan Bruks izjavio je da ta alijansa nije sposobna da ratuje protiv Rusije zbog slabije mobilnosti svojih snaga i i ozbiljnih problema sa logistikom. Spomenuti general ocenjuje da nema dovoljno puteva koji mogu izdržati teret vojne tehnike. Glavne luke nisu povezane sa modernom železničkom mrežom.