GASNI MANEVAR ANGELE MERKEL: Nemačka kancelarka u Berlinu podržala Južni koridor

B. VLAHOVIĆ

27. 08. 2018. u 12:28

ГАСНИ МАНЕВАР АНГЕЛЕ МЕРКЕЛ: Немачка канцеларка у Берлину подржала Јужни коридор

Nemačka kancelarka u Tbilisiju / Foto AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel napravila je minulog vikenda, tokom posete Azerbejdžanu, veliki "gasni manevar"

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


NEMAČKA kancelarka Angela Merkel napravila je minulog vikenda, tokom posete Azerbejdžanu, veliki "gasni manevar". Ona je kao lider ne samo Nemačke već i EU, podržala projekt "Južnog gasnog koridora" kojim će se zemlje južne Evrope snabdevati "plavim gorivom" iz Azerbejdžana. Jednog dana tim koridorom bi trebalo da teče i gas iz Turkmenistana i Irana. Taj projekt koštaće oko 40 milijardi dolara.

Merkelova je u Bakuu kazala da taj gasovod omogućava račvanje pravaca dotoka gasa u Evropu. Njime se smanjuje energetska zavisnost Starog kontinenta od Rusije. Gasni eksperti tumače ovu izjavu i kao nastojanje da šefica iz Berlina zaštiti svoje velike gasne kompanije, kojima Vašington preti sankcijama zbog učešća u projektu "Severni tok 2".

PROČITAJTE JOŠ: Angela Merkel ostaje u igri

I u Bakuu je Merkelova istakla da Nemačka neće odustati od "Severnog toka 2", jer je to komercijalni projekat, ali je dodala da insistira da se ostvari Putinovo obećanje da će se i ubuduće koristiti ukrajinski gasovod.

Na zajedničkoj pres-konferenciji nemačke kancelarke i predsednika Azerbejdžana, Angela Merkel je rekla da je u tom regionu Baku glavni nemački trgovinski partner. - Uskoro bi trebalo da završimo pregovore i potpišemo novi dogovor o strateškom partnerstvu sa EU. Ti pregovori su počeli 2016. godine, a novi dogovor trebalo bi da zameni onaj koji je bio potpisan 1996. godine - kazao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev.

PROČITAJTE JOŠ: Skoro polovina Nemaca želi da se Angela Merkel povuče

NE GLEDAJTE PREKO NjIVA... TOKOM boravka u Gruziji, Angela Merkel je posetila jedno selo odakle se vidi ruska vojna baza u Južnoj Osetiji. Domaćini su joj dali dvogled kojim je gledala rusku bazu. Na to je reagovao predsednik Južne Osetije Anatolij Bibilov, koji je pozvao Merkelovu da poseti Južnu Osetiju. - Dođite na vrata, nemojte da gledate Južnu Osetiju dvogledom preko njiva - poručio je Bibilov. Rusija je priznala suverenitet Južne Osetije i Abhazije posle napada Gruzije u avgustu 2008. godine.

Dobro je poznato da bi sa prestankom snabdevanja ruskim gasom, sistem cevovoda kroz Ukrajinu postao bukvalno staro gvožđe. Na tranzitu gasa, Ukrajina godišnje zarađuje najmanje dve milijarde dolara. U "Gaspromu" objašnjavaju da će ukrajinski gasovod i dalje upotrebljavati ako Kijev povuče tužbe protiv ruskog gasnog giganta.

Osim u Azerbejdžanu, nemačka kancelarka boravila je i u Gruziji i Jermeniji. U Tbilisiju je, između ostalog, dogovoren nemački kredit od 150 miliona evra za gradnju podzemnog gasnog skladišta. Merkelova je još jednom ponovila da Nemačka podržava teritorijalnu celovitost Gruzije i traži povlačenje Rusa iz svojih baza u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

U Jermeniji je zabeležen tek protokolarni susret sa novim premijerom Nikolom Pašinjanom. Nikakvi konkretni dogovori nisu postignuti. Merkelova je pohvalila Jermeniju kao zemlju koja dokazuje da se može istovremeno uspešno sarađivati i sa Rusijom i sa EU. Ponudila je da, ako treba, Nemačka bude posrednik u pregovorima između Jermena i Azerbejdžanaca oko Nagornog Karabaha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije