Ruske diplomate proterane iz Velike Britanije zbog slučaja "Skripalj" napustiće tu zemlju sa porodicama 20. marta, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Aleksandar Jakovenko.

Prema njegovim rečima, ukupno 80 osoba - diplomate i članovi njihovih porodica napustiće Veliku Britaniju, prenosi Tas s.

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je pre dva dana da će 23 ruskih diplomata biti proterano iz te zemlje, a nakon što je Moskva odbila ultimatum da objasni kako je vojni nervni otrov "novičok" poreklom iz Rusije, upotrebljen u napadu na dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.


Peskov: Britanske optužbe šokantne i neoprostive

Britanske optužbe da je predsednik Rusije Vladimir Putin umešan u napad nervnim agensom u Engleskoj šokantne su i neoprostive, javio je Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju ''Tas''.

Bilo kakvo pominjanje našeg predsednika u vezi sa ovim pitanjem je šokantno i neoprostivo kršenje diplomatskih pravila pristojnog ponašanja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je ranije danas da je "više nego verovatno" da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio upotrebu nervnog agensa protiv bivšeg špijuna u Engleskoj Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju.

Pre nekoliko dana britanska premijerka Tereza Mej je rekla da je vrlo verovatno da je Kremlj kriv za napad na Skripalja, a kako navodi agencija AP, Džonson je otišao korak dalje i direktno okrivio Putina.

"Naš sukob je sa Putinovim Kremljom i povodom njegove odluke i mislimo da je više nego verovatno da je to bila njegova odluka da se upotrebi nervni agens na ulicama Velike Britanije, ulicama Evrope, prvi put posle Drugog svetskog rata", zaključio je Džonson.


PESKOV O RUSKIM KONTRAMERAMA BRITANIJI: OČEKUJTE NAŠ ODGOVOR SVAKOG ČASA


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da bi Rusija mogla da objavi kontramere Velikoj Britaniji u njihovom sporu o trovanju bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja "svakog časa".

"Možete da ih očekujete svakog časa", rekao je Peskov u telefonskom razgovoru sa novinarima, prenosi Rojters.

Kako je agencija prethodno izvestila, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ranije danas je izjavio da će Rusija proterati britanske diplomate kao odgovor na odluku Londona da protera osoblje ruske ambasade u britanskoj prestonici, istovremeno nazvavši tamošnjeg ministra odbrane osobom kojoj "možda nedostaje obrazovanja".

Lavrov je odgovarao na pitanje izveštača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prestonici Astani, o tome da li Rusija planira da protera britanske diplomate.

"Hoćemo, naravno", rekao je Lavrov ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.

PROČITAJTE JOŠ - I Rusi imaju svoj spisak za proterivanje

On je takođe prokomentarisao izjavu britanskog ministra odbrane Gevina Vilijamsona koji je ranije tokom nedelje poručio Rusiji da "ode i ućuti".

"Možda mu nedostaje obrazovanja", kazao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu.

On je dodao da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje Skripalja, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost.

Prethodno je njegov zamenik izjavio danas da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi sa trovanjem Skripalja.

"Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu", poručio je Rjabkov, a preneo Rojters pozivajući se na RIA novosti.

Britanska agencija je sinoć prenela da su protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina grafitima, ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, ironično kritikovali Rusiju povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta, a jedan od grafita je glasio: "Večerajte u ruskoj ambasadi - na meniju pasta s polonijumom".

Među "predlozima za večeru" našle su se i "špagete sa sarinom" i "novičokolada", prenosi britanska agencija, uz opasku da Britanija i Rusija razmenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa "novičok" protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju.

U odgovoru na napad na Skripalja, Britanija je odredila rok od nedelju dana da zemlju napuste 23 Rusa, za koje tvrdi da su špijuni koji rade pod diplomatskim plaštom u ambasadi u Londonu.

S druge strane, Rusija poriče da ima bilo kakvu ulogu u trovanju u slučaju Skripalj i najavila je da će se Britaniji osvetiti zbog proterivanja ruskih diplomata.

Inače, 2006. godine je u Londonu za ubistvo bivšeg agenta ruskog KGB Aleksandra Litvinjenka korišćen zeleni čaj s radioaktivnim polonijumom-210 , a Litvinjenko je, podseća britanska agencija, bio žestoki kritičar Kremlja.

Britanski istražitelji su zaključili da je verovatno Putin odobrio ubistvo Litvinjenka, dok Rusija negira da je na bilo koji način bila u to umešana.