PENTAGON je saopštio da je pitanje vremena kada će početi rat u svemiru, budući da je neophodno da SAD steknu nadmoć u kosmičkom prostoru, ali ruski eksperti upozoravaju da bi to moglo da dovede do „uništenja čovečanstva“.

Pročitajte još: S-500 će u letu hvatati američke projektile

Prema pisanju „Spejs njuza“, načelnik štaba američke vojske Dejvid Goldfejn je na 34. godišnjem simpozijumu Vojno-vazduhoplovne asocijacije i sajmu tehnologije na Floridi izjavio da SAD moraju da postignu superiornost u svemiru.
Kako je rekao, Amerika će za nekoliko godina početi da nanosi napade iz svemira, ali kako bi se pojačala borbena moć američke vojske potrebno je integrisati i obaveštajnu službu, kao i komunikacione mogućnosti u vazduhu, kopnu, moru i kosmosu.

- To je ono što je potrebno našoj zemlji - istakao je Goldfejn.

On je ocenio i da je američkoj vojsci potrebna nova generacija komandanata kako bi odgovorila na sve aktuelne izazove širom sveta.


Međutim, ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Litovkin upozorava da bi takav scenario označio „kraj čovečanstva“.

Pročitajte još: "Status 6" je ubica brodova i aviona

- Smatram da je rat u svemiru u principu nemoguć, jer bi to moglo da označi kraj čovečanstva. Zbog toga Rusija i Kina pokušavaju da u Ujedinjenim nacijama proguraju rezoluciju o zabrani raspoređivanja oružja u kosmosu. Izjave američkih generala i admirala po tom pitanju govore samo o jednom — kod njih neprestano rastu apetiti. Američka armija je ionako dobila rekordni budžet, ali oni bi hteli još - rekao je Litovkin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ambicije za ostvarivanje svetske hegemonije do sada se nikada nisu dobro završile.

Pročitajte još: ODGOVOR SAD NA NOVO RUSKO ORUŽJE: Vladimir Putin nas nije iznenadio, spremni smo

- Takvi apetiti američke vojske potvrđuju da oni i dalje žele da zadrže status hegemona, dominantne sile koja bi da vlada svim zemljama. Oni istovremeno žele da budu i policajci, i sudije, i tužioci i dželati. Mi znamo kako se završavaju takvi pokušaji — istorijsko iskustvo pokazuje da se to može završiti katastrofom za one koji su sve to započeli. Ali danas američki oficiri o tome ne razmišljaju - smatra Litovkin.

Kako navodi „Spejs njuz“, budžet američke vojske za programe u svemiru u 2018. godini iznosi 7,75 milijardi dolara, što je 20 odsto više nego prošle, dok se za 2019. godinu planira rekordna suma od 8,5 milijardi.

Autor: rs.sputniknews.com