Džastin Trudo - ličnost u žiži: Rađanje kanadske dinastije

D. Savić

21. 10. 2015. u 23:18

Џастин Трудо - личност у жижи: Рађање канадске династије

Džastin Trudo neposredno po objavljivanju rezultata

Lider liberala, pobednik upravo završenih izbora i novi premijer većinske vlade. Bivši predsednik SAD još 1972. godine nazdravio "budućem premijeru"

ZDRAVICA koju je pre 43 godine, tokom posete Otavi, održao američki predsednik Ričard Nikson četvoromesečnom Džastinu Trudou, poželevši mu da krene stopama oca Pjera Eliota Trudoa i postane premijer Kanade, upravo se ostvarila. Kanada je posle decenijske vladavine konzervativca Stivena Harpera, dobila liberalnog predsednika Džastina Trudoa na izborima čiji su rezultati u utorak objavljeni.

Posle Harpera, kritikovanog za autokratiju i nesposobnost da ekonomski oporavi zemlju, pobednik Trudo obećava da će podići porez bogatim Kanađanima koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje, a smanjiti ga srednjoj klasi.

Posle 42. generalnih izbora, Trudo formira većinsku vladu sa više od 180 od ukupno 338 osvojenih mesta u Predstavničkom domu kanadskog parlamenta. Uz poreske izmene, planira i legalizuje marihuanu. Za razliku od prethodnika, ne pravi bauka od nošenja marame u javnim službama.

Život pod "reflektorom" za mladog Trudoa nije novina, ali učešće u političkom životu stiglo je tek kada je njegov mlađi brat poginuo 1998. godine na skijanju, kao žrtva lavine.

Kada mu je preminuo i otac, dve godine kasnije, u 84. godini, Trudo je održao zapažen govor na ispraćaju i prvi put podstakao ideje o njegovim političkim potencijalima. Oženjen novinarkom kvebeške televizije Sofijom Gregoar, sa kojom ima troje dece, Trudo je postao član parlamenta 2008. godine. Od početka, liberali su u njemu videli potencijal za vođu. On je to odbijao sve do 2012, a onda se ipak kandidovao. U kampanji su ga tada, kao i sada, kritikovali zbog neiskustva. Ali on je, uprkost tome, 2013. godine postao prvi čovek liberala, a dve godine kasnije i premijer Kanade.

NEIZBEŽNA POREĐENjA

NAJSTARIJI sin Pjera Eliota sada će biti na posebnom ispitu. Za ime njegovog oca, koji je prvi put izabran 1968. godine, vezuju se neke istorijske odluke. Uveo je, između ostalog, i engleski i francuski kao zvanične jezike i dopustio mogućnost lakšeg useljavanja u Kanadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Аца

21.10.2015. 23:33

ове Робин Худ-овске форе: узимам богатима (јер сам љубомиран) и дајем сиромашнима (мени) су труле до бола

Vesna

21.10.2015. 23:51

Ono što će Liberali da urade u narednim godinama na državnom nivou će biti isto što su uradili i u Ontariju.Kao da im je Velja Ilić bio tutor.

Miro Markovic

22.10.2015. 01:51

Radujem se sto su Kanadjani izabrali mladjeg coveka da ih vodi napred. Svima je dosta "ukiseljenih politicara", koji sede u foteljama, lazu i zaludjuju narod dok pune svoje dzepove. Klasican primer je izlapeli McCain iz Arizone u Americi. Umesto da ide da kupi sebi parcelu na nekom groblju i gleda svoje paunkuke, on se sprema da "unisti" snaznu Rusiju, ha ha ha! Malo morgen!

Ivan Tasic

22.10.2015. 05:03

Cestitam mladom premijeru i sto se mene tice od svih obecanja meni je dovoljno samo da blokira kupovinu americkih F35 aviona u vrednosti od 44 milijarde dolara.

Sinalko

22.10.2015. 11:28

@Ivan Tasic - nije covek lud pa da posle toga razboli od nekog malignog obolenja ili da se fatalno oklizne na koru od banane. Ako misliš da su kuluk, harač i danak u krvi postojali samo kod Turaka, u velikoj si zabludi.

Jagodinac

22.10.2015. 06:17

Ako bude radio kao sto su radili Liberali u British Columbia onda se srednjem sloju ne pise dobro. U BCiju ne samo da nisu odrzali obecanja nego su uradili sasvim suprotno od obecanog. I nikom nista. Kanadani su jedan vrlo neobrazovan i neinteligentan narod pa i ne cudi zasto glasaju ili za Liberale ili za Konzervativce. Tu se provlaci NDP cisto da stvori sliku visepartijskog sistema. ALi rezultat je uvek isti. Kapital i velike korporacije odredjuju vlast a ne prosecan Kanadjanin.

savo-soko

22.10.2015. 23:21

Sjase kurta da uzjase murta - u Kanadi ne postoji srednja klasa -poslovi su uglavnom za minimalac ljudi su zaduzeni u kreditima do guse hljeba I igara za raju dok se bogati jos vise bogate- dok su liberali bili na vlasti za svoje prijatelje su sklapali poslove otvarali off shore racune u drugim zemljama da ne placaju takes u Kanadi. Ministar finasija u prosloj vladi na svog sina preveo gradzevinsku firmu za gradzenje brodova a taksu nije ni placao- takvih primjera ima na stotine . zabluda .