Tatari, bolna tačka Krima

Branko VLAHOVIĆ

15. 03. 2014. u 12:02

Referendum o pripajanju Rusiji ne rešava višedecenijske probleme na crnomorskom poluostrvu: Manjinskom narodu nude mesto potpredsednika u novoj vladi

OD STALNOG DOPISNIKA: MOSKVA

NEZAVISNO od toga koliko će građana Krima zaokružiti „da“ na referendumu o pripajanju Rusiji, nove vlasti će imati problema sa lokalnim Tatarima, od kojih ne mali broj podržava vlasti u Kijevu. Na Krimu živi oko 260.000 Tatara, što je oko 15 odsto ukupnog stanovništva, a ponuđeno im je da dobiju potpredsednika vlade i dva ministra, kao i da im se otvaraju škole i fakulteti na tatarskom jeziku.

Bez obzira na obećanja koja su dobili od novih vlasti na Krimu, ali i od Kremlja, najaktivniji i najagresivniji deo krimskih Tatara u petak je demonstrirao protiv pripajanja Rusiji. NJihova organizacija Medžilis organizovala je živi lanac protiv referenduma.

Putin je nešto ranije, u sredu 11. marta, razgovarao telefonom oko pola sata sa bivšim rukovodiocem Medžilisa Mustafom DŽemilevom, koji je sada član ukrajinskog parlamenta. DŽemilev nije skrivao da je za razgovor sa Putinom dobio zeleno svetlo od Kijeva. U obraćanju novinarima DŽemilev je prepričao razgovor: da je on kazao Putinu da je za celovitost Ukrajine, da ga je Putin zamolio da krimski Tatari ne budu uvučeni u konflikt, jer to žele ukrajinski nacionalisti i da je ruski lider obećao da će učiniti sve da tatarski narod na Krimu ne doživi još jednu tragediju. DŽemilev je ta obećanja prokomentarisao rekavši da je Putin dao naredbu svojoj vojsci da ne dolazi u sukob sa Tatarima.

OTIMANJE ZEMLJE POVRATAK Tatara na Krim iz centralne Azije građani poluostrva prihvatili su sa razumevanjem. Ali, umesto da im vlasti daju zemlju, Tatari su sami počeli da budu „geometri“. Tada su i počeli sukobi sa stanovnicima Krima. Spor se posebno rasplamsao posle „narandžaste revolucije“ i dolaska na vlast Viktora Juščenka, koji im je bio zahvalan za podršku. Tatari su zauzeli deo prostora gde je nekada bio nemački koncentracioni logor „Krasnij“. Juščenko je činio sve da dobije lojalnost Tatara, pa su vlasti ozakonile otimanje zemlje. Od početka devedesetih zauzeli su više od 1.300 hektara zemlje. Jasno je da ako Krim bude u sastavu Rusije, takve anarhije više neće biti.

DŽemilev je nešto kasnije pozvao NATO da reaguje na Krimu kao na Kosovu. Tražio je od vlasti Kazahstana, Azerbejdžana i Turske, da ne dozvole da se Krim odvoji od Ukrajine.

I sadašnji rukovodilac Medžilisa Refat Čubarov kaže da su oni kategorično protiv referenduma o pripajanju Rusiji. Tatari koji uvažavaju stav Medžilisa neće glasati na referendumu i traže da se problem Krima reši na međunarodnom nivou.

Na drugoj strani konkurentska organizacija Tatara „Sebat“ smatra da se prema novim predlozima vlasti na poluostrvu treba odnositi sa pažnjom. NJihov lider Sejdamet Gemedži kaže da Medžilis na čelu sa Refatom Čubarovom namerno provocira pogoršanje situacije.

Sami Tatari na Krimu priznaju da su podeljeni, ali ne mali broj verskih fanatika je okupljen baš oko Medžilisa.

U poslednjih desetak godina od 87 džamija napravljenih na Krimu nijedna nije napravljena lokalnim prilozima. Trećina je napravljena donacijama iz Saudijske Arabije i Katara. Još trećina novcem iz Turske, a trećina donacijama raznih međunarodnih fondova.

Direktor Instituta zemalja ZND (bivših sovjetskih republika) Konstantin Zatuljin optimistički kaže da Medžilis ne okuplja više od 30 odsto Tatara na Krimu i da njegova moć ne treba da se preuveličava. Zbog toga Zatuljin veruje da je dosta Tatara koji će sarađivati sa novim vlastima na Krimu.


DEPORTACIJA 1944. GODINE

SSSR je 1944. godine sa Krima deportovao 228.000 Tatara. U odluci Državnog komiteta odbrane SSSR od 11. maja 1944. godine se navodi da se Tatari sa Krima deportuju jer su izdali domovinu, dezertirali iz sovjetske armije i prelazili Nemcima. Svaki treći Tatarin u dobi za služenje u armiji bio je na strani Nemaca.

Posebno su se odlikovali zverstvima prema sovjetskim partizanima. Tatari su Nemcima pomagali kod slanja sovjetskih građana u logore i pri njihovom masovnom ubijanju.

Deportovani su u Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan, Marijsku autonomnu republiku, Ural i Kostromsku oblast.

Sovjeti su imali crno-beli pristup, pa su deportovali i Tatare koji su se borili kao vojnici Crvene armije. Tokom 1945. i 1946. godine u Aziju ih je deportovano 8.995, od čega 524 oficira. Samo oni koji su bili nagrađivani za hrabrost mogli su da ostanu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

sudija

15.03.2014. 12:18

Ako budete lojalni i prijateljski naklonjeni Rusima zivjet cete super. U protivnom, zna se, dozivjet cete sudbinu kao i svi drugi ruski neprijatelji. Jednostavno, zar ne.

djura cvorovic

15.03.2014. 12:22

mislite da ih je staljin bez razloga proglasio nemackim pomagacima??imali smo mi takve sunarodnike ali nazalost nismo imali staljina da ih kazni zbog pomaganja nemcima

зокс

15.03.2014. 14:50

@djura cvorovic - Именом Ђуро,именом,који су то наши сународници?

mk

15.03.2014. 13:24

Kome je onao posle ratova bilo zabranjeno da se vrati na svoje posede do danas a tako je i posle 99-te i traje? Cudno kako novine u Srbiji liju krokodilske suze ali su napisi tanki kada se radi o Srbima zrtvama progona ili bar retki??

зокс

15.03.2014. 14:52

@mk - мк,комунисти предвођени ћопавим су протерали половину српског живља из српске јужне покрајине,по завршетку Другог рата!Није им било дозвољено да се врате у своје домове.А то је исто као да су их и протерали!Комунизам је православљу направио већу штету него Ватикан!

berislav

15.03.2014. 13:36

Krimski Tatari su peta kolona usmjerena uglavnom protiv Rusije. Njihovo ponašanje jasan je odraz globalne islamske politike koju provodi Turska i Saudijska Arabija. Oni su kao probni balon za buduće obrasce ponašanja islamskih grupa na Balkanu i u Ruskoj Federaciji. Znači oni nisu odani državi kojoj pripadaju i čekaju svaku povoljnu priliku da zabiju nož u leđa kakav smo vidjeli u tzv. Bosni, pa na području Kosmeta i Raške. To isto važi za Rusiju. Tatari samo neka poštuju Rusiju i bit će ok.

зокс

15.03.2014. 13:59

Опет иста прича!А шта сте тражили од Руса за сарадњу са нацистима?Вероватно медаљу за храброст!

Predrag Zdrale

15.03.2014. 15:34

@зокс - A sto su vekovima kidnapovali rusku celjad po poljima i selima i prodavali je otomanskom carstvu.

Саша

15.03.2014. 14:27

ако вам се не свиђа Русија,лепо се спакујете и правац deutchland,тамо тече мед и млеко,тамо су вам они које сте служили у оба светска рата,па че они то вањда умети да цене!мада мислим да они заједно са вашим "вођама" плаћеним од стране истих тих немаца,имају план да вас ипак пошању на руске пушке,где ћете изгинути ко муве,зарад наравно њихових интереса и шачице оних који вас воде у оно где не можете пбедити....бориће се амери и немци са Русима,све до последњег украјинца и татара,немате бриге!

прћо

15.03.2014. 15:03

татари могу само оптимизам изгубити,незнам шта друго имају

Петар

15.03.2014. 16:02

Грешка у корацима. Али још већа грешка је преписивати Русима сву кривицу за Стаљинове сурове поступке, који су некад, али само некад, и били оправдани. Од тог Стаљина су управо Руси највише страдали.

Владимир Кримски

15.03.2014. 16:26

Стално та јефтина замена теза о Татарима "староседеоцима". Татари су на Крим (Тавриду, ориг.) дошли 1239. г. приликом освајања Бату Кана. Тиме је Крим постао део Златне хорде. Од 1475. г. Крим су заузели Турци Османлије и држали све до ослобођења 1784. од стране руског грофа Потемкина и генерала Кутузова. Таврида је још у антици била насељена Грцима, а у Херсонесу (данашњи Севастопољ) су Ћирило и Методије 861. г. разрадили основе ћирилице, а кнез Владимир је 988. примио Хришћанство...

atlas2000

16.03.2014. 06:29

Ma nema problem, Rusi će ih jednostavno pobiti i gotova stvar! Srbi bar znaju kako se to radi, bilo Slavonija, Lika, Dalmacija, ma nije bitno. Lijepo se sve pobije kao 90-ih i eto velike srbije! Srbi se zaribali, a sada će i Rusi!

васке

17.03.2014. 07:46

За атлас2000 и све њему сличне!Ми, чији су дедови испузали из јама и претекли клање усаташа и УЧК, знамо ште је слобода. Ви знате шта је геноцид! Три пута сте нас клали у 20-ом веку и ваша перцепција моралности није валидна.Ви морал немате!!! Уздржите се коментара било какве врсте. Сви, али сви који су помагали нацистима и фашистима треба да плате!!! Сви!!!