ZAUSTAVILI PRODAJU: Dokument iz 16. veka povezan sa Kortesom ukraden?

Tanjug

10. 09. 2020. u 20:42

AMERIČKA aukcijska kuća zaustavila je prodaju rukopisa iz 16. veka povezanog sa španskim konkvistadorom Ernanom Kortesom nakon što su naučnici zaključili da je verovatno ukraden iz nacionalne arhive Meksika.

ЗАУСТАВИЛИ ПРОДАЈУ: Документ из 16. века повезан са Кортесом украден?

Depositphotos

Dokument koji potiče iz 1521. godine predstavlja kraljevsko naređenje Kortesu, vođi španskih snaga koje su kolonizovale današnji Meksiko, i Pedru de Alvaradu, kojeg tekst označava kao gradonačelnika Tenočtitlana, glavnog grada astečkog carstva, prenosi Rojters.

Dokument je bio procenjen na između 20.000 i 30.000 američkih dolara i trebalo je da bude prodat na aukciji 24. septembra.

Ali u sredu je aukcijska kuća Svon okšn galeri (Swann Auction Gallery) rekla Rojtersu da će galerija "povući ovaj deo sa aukcije". Nije rečeno da li će rukopis biti vraćen u Meksiko.

Objava galerije usledila je nekoliko dana nakon što su tri meksička naučnika i njihove kolege sa univerziteta u Valjadolidu u Španiji izrazili zabrinutost zbog porekla rukopisa i upozorili meksičke vlasti u pokušaju da zaustave prodaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)