MISLILI SU DA JE IZUMRO: Posle 50 godina pronašli misterioznog minijaturnog rođaka slona

Novosti online

19. 08. 2020. u 11:00

Malo poznati sisar srodan slonu, ali veličine miša, otkriven je u Africi nakon što ga niko nije video čak 50 godina, piše BBC.

МИСЛИЛИ СУ ДА ЈЕ ИЗУМРО: После 50 година пронашли мистериозног минијатурног рођака слона

Foto: Printskrin Youtube

Poslednji naučni zapis o ovoj 'izgubljenoj vrsti' pod nazivom slonovska rovka, datira iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Stvorenjce je pronađeno živo i zdravo u Džibutiju, zemlji na rogu Afrike, tokom jedne naučne ekspedicije.

Slonovska rovka ili sengi (na jeziku zulu) nije ni slon, ni rovka, već je u srodstvu s afričkim mravojedom, slonom i morskom kravom. Ima specifičan nos nalik na surlu koji joj omogućava da se hrani insektima.

Na svetu postoji 20 vrsta sengija, a sengi iz Somalije (Elephantulus revoilii) je jedna od najtajanstvenijih vrsta od kojih je tek 39 jedinki prikupljeno i izloženo u muzejima u svetu. Vrsta je pronađena samo na području Somalije odakle joj i ime.

Stiven Heritedž, naučnik iz Centra za istraživanje lemura pri Univerzitetu Djuk, i član ekspedicije na rog Afrike 2019. kaže kako je presrećan što je ova vrsta opet otkrivena.

- Bili smo jako uzbuđeni kad smo otvorili prvu zamku i u njoj pronašli slonovsku rovku, somalijskog sengija, kazao je Heritedž.

- Nismo znali koja se vrsta pojavila u Džibutiju pa kad smo videli karakterističan repić, samo smo se pogledali i odmah smo znali da smo pronašli nešto posebno.

Naučnici su čuli da su ove životinjice viđene u Džibutiju, a Husein Rajaleh, istraživač i zaštitnik prirode iz Džibutija koji se pridružio timu, verovao je da je tu životinju već video. Kazao je i da ljudi u Džibutiiju nikad nisu mislili da su sengiji 'izgubljena' vrsta, a zahvaljujući novim istraživanjima, somalijski sengi opet je prisutan i u naučnoj zajednici.

- Ovo je jako važna priča za Džibuti jer dokazuje silnu bioraznolikost ove zemlje i regije te pokazuje da ima mnogo prilika za naučna istraživanja, kaže Rajaleh.

Naučnici su postavili više od 1.000 zamki na 12 lokacija, a kao mamac je korišćen maslac od kikirikija, zobene pahuljice i kvasci. Jedna životinjica uhvaćena je u prvoj postavljenoj zamci smjštenoj na suvom, stjnovitom području.

Sve u svemu, videli su ukupno 12 sengija tokom ekspedicije i načinili prve ikada snimljene fotografije ovog sisara koje će postati deo naučne dokumentacije. Srećom, nisu uočene nikakve neposredne opasnosti koje bi pretile životinjici, poput uništavanja staništa zbog ljudskih aktivnosti.

Mnoštvo pronađenih primeraka upućuje na to da bi ih moglo biti još na području izvan Somalije, Džibutija i Etiopije.

Somalijski sengi je prema organizaciji „Global Wildlife Conservation “jedna od 25 'najtraženijih izgubljenih životinjskih vrsta' na svetu.

- Obično kad ponovno pronađemo neku izgubljenu vrstu, nađemo tek jedan ili dva primerka pa moramo jako brzo reagovati da bismo sprečili njihovo potpuno izumiranje, kaže Robin Mur.

- Ovo je sjajno otkriće tokom nemirnih vremena koja su zahvatila našu planetu i koje nas ispunjava nadom da ćemo pronaći i ostale vrste s popisa 'izgubljenih' poput Devintove zlatne krtice ili glodaraa s ostrva Ilin.

DNK analiza pokazala je da je somalijski sengi u srodstvu s drugim vrstama iz Maroka i Južne Afrike.

Ti sisari su se nekako raštrkali na izrazito velikom području, što pred naučnike postavlja novu zagonetku.

Oni sada planiraju da pokrenu novu ekspediciju 2022. godine tokom koje će na jedinke sengija postaviti male GPS uređaje koji će beležiti njihovo kretanje i ponašanje.

Kelsi Nim iz „Global Wildlife Conservation“ dodaje: - Otkriće da somalijski sengi postoji u divljini prvi je korak u očuvanju ove vrste. Sad kad znamo da je preživeo, naučnici mogu učiniti da nikad više ne nestane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna