SPREČITE TOPLOTNI UDAR: Visoka spoljna temperatura i velika vlažnost vazduha mogu da dovedu do vrlo opasnog stanja

Specijalni dodatak Doktor u kući / Du. K.

17. 08. 2020. u 10:49

Visoka temperatura i visoka vlažnost vazduha pogađaju sve, ali najviše osobe starije od 50 godina, gojazne, obolele od bolesti srca, pluća i bubrega.

СПРЕЧИТЕ ТОПЛОТНИ УДАР: Висока спољна температура и велика влажност ваздуха могу да доведу до врло опасног стања

Foto: Depositphotos

Dodatni faktori rizika su: slaba cirkulacija, mali unos soli, konzumiranje alkohola, lekovi kao što su diuretici, lekovi protiv visokog pritiska i tablete za umirenje.

Za razliku od sunčanice, toplotni udar ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Toplotni udar mogu dobiti radnici u pekari ili u industriji kraj visokih peći, kao i neoprezni vozači u pregrejanom automobilu, kamperi koji spavaju u loše opremljenom šatoru...

Toplotni udar nastaje kao rezultat naglog, prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vreme letnjih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje. U takvim uslovima temperatura tela stalno raste i doseže vrednosti i do 40. podeoka Celzijusove skale.

Ovako visoka temperatura dovodi do disfunkcije centralnog nervnog sistema koja za posledicu ima delirijum, konvulzije, a može da nastupi čak i koma. Ukoliko ovakvo stanje potraje može doći do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja. Organizam se u ovakvoj situaciji brani sistemskom reakcijom, koja može prouzrokovati stanje šoka.

Toplotni udar nastaje naglo i bez najave - iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Ovo je težak akutni poremećaj, usled prestanka termoregulacije organizma i zato je neophodna intervencija lekara.

U slučaju toplotnog udara mora se intervenisati i odmah početi sa rashlađivanjem. Osobu treba skloniti u hladovinu, skinuti joj odeću i obilno je rashlađivati hladnom vodom. Obavezno pozovite Hitnu pomoć!

Za vreme toplotnog udara telo gubi sposobnost termoregulacije tako da se može pregrejati ili u nekim slučajevima rashladiti. Zbog toga je u težim slučajevima neophodno stalno meriti telesnu temperaturu i, naravno, shodno tome unesrećenog hladiti ili utopljavati.

PREVENCIJA

* Pijte dovoljno vode

* Izbegavajte slatka gazirana i alkoholna pića

* Ako provodite dosta vremena napolju, često se sklonite u hlad

* Nosite laganu, široku odeću svetlih boja i od prirodnih materijala

* Nosite obuću koja nije tesna i omogućava stopalima da dišu

* Izbegavajte da budete na suncu kada je ono najjače, između 11 i 16 sati

* Ako imate glavobolju i vrtoglavicu, osećate umor i mučninu, imate ubrzan puls, grčeve u mišićima, otečena stopala i obliva vas hladan znoj, odmah se javite lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista