Ruski arheolozi otkrili groblje iz bronzanog doba

Tanjug

petak, 19. 06. 2020. u 23:22

Руски археолози открили гробље из бронзаног доба

Depositphotos

Ruski arheolozi otkrili su groblje iz kasnog bronzanog doba u oblasti Krasnodar, gde se priprema izgradnja obilaznice, saopštila je danas ruska kompanija za automobile i puteve
Ruski arheolozi otkrili su groblje iz kasnog bronzanog doba u oblasti Krasnodar, gde se priprema izgradnja obilaznice, saopštila je danas ruska kompanija za automobile i puteve (Avtodor).

"Smatra se da su grobovi, otkriveni u okrugu Dinski, iz kasnog bronzanog doba, odnosno sa kraja trećeg milenijuma pre nove ere. Arheolozi su otkrili te drevne artefakte na području gde se priprema izgradnja zapadne obilaznice Krasnodara", navodi se u saopštenju kompanije, prenois TASS.

Ritualno sahranjivanje je tradicionalno za to razdoblje, a naučnici veruju da je tamo sahranjen poglavar ili plemić. Prema tradiciji, ratnika visokog društvenog statusa u grob su pratile sluge, pripadnici porodice ili čak deca.

"Status pokopane osobe potvrđuju predmeti otkriveni u blizini: bronzani nož, dva srebrna priveska i alatke od kostiju", saopštila je pres služba kompanije.