U berlinskom zoološkom vrtu rođeni prvi mladunci pande (FOTO/VIDEO)

Tanjug

10. 12. 2019. u 20:48

У берлинском зоолошком врту рођени први младунци панде (ФОТО/ВИДЕО)

AP Photo/Michael Sohn

Prvi mladunci pande rođeni u Nemačkoj, u Berlinskom zoološkom vrtu, nazvani su Meng Siang i Meng Juan nakon što su u utorak napunili 100 dana
Prvi mladunci pande rođeni u Nemačkoj, u Berlinskom zoološkom vrtu, nazvani su Meng Siang i Meng Juan nakon što su u utorak napunili 100 dana.

Blizanci pande, obojica "dečaci", rođeni su 31. avgusta, a roditelji su im sestogodišnji Meng Meng i njen partner Điao Ćing, koje je Kina poslala u Nemačku 2017. godine.

Na konferenciji za novinare u Berlinskom zoološkom vrtu kineski ambasador u Nemačkoj Vu Ken rekao je da, zajedno, ova dva imena znače "prelepi snovi se ostvaruju", prenosi kineska agencija Sinhua.

On je dodao da su imena za mladunčad odabrana da "prenesu naše najbolje želje za prijateljstvom između naše dve zemlje i dva naroda."

Prema rečima ambasadora, u 2019. godini je rođeno 60 pandi širom sveta, od kojih je preživelo 57, uključujući dve u Berlinskom zoološkom vrtu. Ovu priču o uspehu trebalo bi pripisati usklađenim naporima naučnih timova iz Kine i Nemačke, rekao je Vu.

"Dugo smo čekali ovu radosnu priliku", rekao je Andreas Knirim, direktor Berlinskog zoološkog vrta, dodajući da "dečaci pande čine sve nasmejanima uprkos sumornom decembarskom vremenu."

AP Photo/Michael Sohn

Gradonačelnik Berlina Mihael Miler rekao je da "svi ljubitelji životinja i zooloških vrtova u Berlinu prate razvoj naše dve berlinske pande sa velikim uzbuđenjem". On je dve mladunčad nazvao "divnim poklonom" za grad Berlin i posebno za zoološki vrt.

„Oduševljen sam što sam mogao da učestvujem u ovom sledećem koraku u životu našsa dva nova Berlinca i da ih lično upoznam 100. dana nakon rođenja, kada su, u skladu sa kineskom tradicijom, dobili zvanična imena", rekao je Miler.

AP Photo/Michael Sohn

Blizanci panda provešće naredne dve do četiri godine u Berlinu, a potom će se preseliti u Kinu, kažu iz Berlinskog zoološkog vrta. Dva mladunca biće predstavljena javnosti početkom sledeće godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije