U Egiptu otkriveni ostaci nepoznate vrste dinosaurusa

Tanjug

19. 02. 2018. u 00:09

Iz Egipta je stigla vest o otkriću ostataka do sada nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živeo pre 100 miliona godina, samo nekoliko dana nakon vesti o otkriću egipatske grobnice visoke svestenice stare 4.400 godina

У Египту откривени остаци непознате врсте диносауруса

Ilustracija / Free images Pixabay

Iz Egipta je stigla vest o otkriću ostataka do sada nepoznate vrste dinosaurusa, koji je živeo pre 100 miliona godina, samo nekoliko dana nakon vesti o otkriću egipatske grobnice visoke svestenice stare 4.400 godina.

Krajem mezozoika dugovrati biljojed nastanjivao je oblast, koju je tada prekrivala dzungla. Ona se znatno razlikuje od onoga sto je dr Hesam Salam i njegov tim diplomaca zatekao kada je počeo sa istrazivanjem područja 2013. godine.

Tim je pazljivo iskopao kosti vilice, nogu i ostale fosile i doneo ih u Paleontoloski centar za proučavanje kičmenjaka na Univerzitetu u Mansuri, preneo je Glas Amerike.

Pronađeni deo skeleta ukazivao je na sličnost anatomije dinosaurusa sa evropskim dzinovima iz istog perioda, sto je u suprotnosti sa teorijama da su afrički dinosaurusi bili kompletno izolovani tokom mezozoika. Istrazivači se nadaju da se ispod peska krije jos otkrića.

"Sa sigurnosću mozemo reći da je ove dinosauruse nesto lovilo. Kao i u svakom ekosistemu, ukoliko bismo otisli u dzunglu pronasli bismo lava i zirafu. Znači, pronasli smo zirafu, ali gde je lav? To je ono sto ćemo pokusati da otkrijemo", kaže vođa tima Hesam Salam.

"Zirafa" je nazvana "Mansurosaurus Sahine", po univerzitetu sa kog dolazi istrazivački tim i jednom od osnivača paleontoloskog odeljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zeljko

19.02.2018. 02:13

Kako bi bilo da latinicu pravilno prebacite na ćirilicu ili da je ostavite na latinici?Ovako kako ste sad uradili ste negde između:ni ćirilica ni latinica.