Prošle nedelje, WhatsApp je u Brazilu omogućio korisnicima plaćanje putem svoje aplikacije. Međutim, stvari ne idu u očekivanom smeru.

Centralna banka Brazila je objavila prestanak sa WhatsApp aplikacijom, a plaćanje putem Facebook Pay sistema je suspendovano do daljeg.

Brazil je, inače, drugo po redu tržište kada je WhatsApp u pitanju - u ovoj zemlji popularnu aplikaciju koristi čak 120 miliona ljudi.

Kako piše u saopštenju Centralne banke Brazila, odlučili su se na suspenziju sistema kako bi se "očuvalo adekvatno kompetitivno okruženje koje osigurava funkcionisanje izmenljivog, transparentnog, sigurnog, otvorenog i jeftinog sistema plaćanja".

Najveća zabrinutost Banke tiče se privatnosti korisnika, pa samim tim i bezbednosti celog procesa.

Kompanija je bila iznenađena odlukom Centralne banke, naročito jer su dve strane su bile u redovnim kontaktima uoči pokretanja sistema plaćanja, piše Bloomberg pozivajući se na anonimni izvor.

Centralna banka Brazila saopštila je da će joj suspenzija omogućiti da proceni svaki mogući rizik po sistem plaćanja u zemlji i da utvrdi da li ovaj platni sistem ispunjava potrebna pravila.