Aplikacija ima milijardu korisnika: Kongres SAD ih kontroliše, a podaci se čuvaju u Kini

NovostiOnline

četvrtak, 12. 12. 2019. u 21:39

Апликација има милијарду корисника: Конгрес САД их контролише, а подаци се чувају у Кини

Depositphotos

TikTok, aplikacija za stvaranje i deljenje video-snimaka, ima više od milijardu korisnika širom sveta, a posebno je popularna među mlađim tinejdžerima
TikTok, aplikacija za stvaranje i deljenje video-snimaka, ima više od milijardu korisnika širom sveta, a posebno je popularna među mlađim tinejdžerima.

Iako je aplikacija prvo "osvojila" Sjedinjene Države, brzo se proširila i u ostale delove sveta.

U brzom svetu društvenih mreža, TikTok (TikTok) je najnoviji hit koji polako, ali sigurno, osvaja i region. TikTok pre svega služi za snimanja i deljenje kratkih video-snimaka do 15 sekundi.

TikTok je velika pretnja konkurentnim aplikacijama, poput Fejsbuka i Instagrama. Kada je reč o preuzimanju aplikacije, sada već ima više od milijardu korisnika ili 500 miliona dnevno aktivnih korisnika.

PROČITAJTE JOŠ - Britanski ministar upozorava društvene mreže: Zaštite decu ili...

TikTok je mahom opseo mlađe tinejdžere, sve one koji u onlajn svetu traže novi način komuniciranja i izražavanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Poznato je da Fejsbuk kao najpopularnija društvena mreža ima problema s privlačenjem najnovijih naraštaja tinejdžera koji traže svoj onlajn kutak. Snepčet je i dalje vrlo popularan, tu je i Instagram kada se radi o objavljivanju fotografija i video-snimaka, a sada i TikTok.

S obzirom na jednostavnost korišćenja i dostupnost alata za izradu video-snimaka, ova mreža je kreativna i inovativna. Naravno, kao i kod drugih društvenih mreža, postoje potencijalni rizici, poput izloženosti neprimerenim sadržajima i deljenja previše ličnih informacija s nepoznatim osobama, što svakako uvek treba imati na umu.

Na TikToku svako može da snimi video i "ulepša" ga uz pomoć raznih filtera i neizostavnu muzičku podlogu i tako se izrazi i privuče publiku. Za gledanje videa registracija nije potrebna, ali je, za daljju interakciju i objave, neophodna registracija.

Inače, radi se o kineskoj aplikaciji koja je pod imenom Douyin lansirana 2016. u Kini, a godinu kasnije pojavila se na svetskom tržištu kao TikTok.


Tri meseca kasnije, privatna kompanija ByteDance prikupila je toliko novca da je kompaniju dovela do vrednosti od 75 milijardi dolara, a njen osnivač Zhang Yiming dodao je milijarde svojoj "vrednosti".

Prema Forbsu, bogatstvo mu se procjenjuje na 16,2 milijarde dolara, po čemu je deveti na lestvici kineskih milijardera.

Zhang je tridesetpetogodišnji softverski inženjer koji nakon niza investcija u kompaniju sada poseduje 24 odsto ByteDance.

S obzirom na zategnute odnose između Sjedinjenih Država i Kine, SAD je pre tri godine otvorio istragu pod okriljem nacionalne sigurnosti. Naime, ByteDance je tada akvizirao Musical.lu, aplikaciju iz Santa Monike koja je znatno pridonela sadašnjim funkcionalnostima TikToka. A saslušanje "tiktokovaca" održano je tačno pre mesec dana.

Tada su iz TikToka poručili da su i dalje posvećeni saradnji s američkim Kongresom te da čine sve da zaštite privatnost i sigurnost podataka američkih korisnika i promociju slobodnog izražavanja.

Budući da se radi o vrlo popularnoj aplikaciji, američki nadzor je i dalje prisutan jer je TikTok je prva platforma od pojave društvenih medija koji su popularni širom sveta razvijena u Kini, što, čini se, generiše mnoge probleme. Sve su češća upozorenja da se podaci čuvaju na kineskim serverima, gde mogu biti prosleđeni kineskim vlastima.


B92.net

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije