Praznik koji šalje brojne poruke o herojstvu srpskog naroda: Obeležena krsna slava Vojske RS

Novosti online / S. M.

nedelja, 28. 06. 2020. u 15:11

Празник који шаље бројне поруке о херојству српског народа: Обележена крсна слава Војске РС

Polaganje venaca u Trebinju / Foto SRNA

Širom Srpske obeležen Vidovdan - krsna slava Vojske RS. Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije: Nikada ne zaboravljamo herojstvo i junaštvo svojih sunarodnika koji daju život za slobodu

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je Vidovdan praznik koji šalje brojne poruke o herojstvu, slobodi i slozi srpskog naroda.

- Vidovdan nam šalje poruku u liku Miloša Obilića da Srbi nikada ne zaboravljaju herojstvo i junaštvo svojih sunarodnika koji živote daju za slobodu srpskog naroda, rekao je Savčić novinarima u Trebinju gde je održana centralna proslava krsne slave VRS.

On je poručio da je Vidovdan danas jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji.

Predsednik RS, Željka Cvijanović,čestitala je krsnu slavu i istakla da su ovim okupljanjem u Trebinju pokazali jedinstvo, da poštuju važne datume iz prošlosti i da su zagledani u sve ono što treba da se radi u budućnosti.

Radovan Višković,premijer RS, istakao je da Srbi nikada u svojoj istoriji nisu bili osvajačka vojska već da su branili svoja ognjišta, porodice, tradiciju, državu, a to čine i danas.

On je dodao da o tome svakodnevno treba da vode računa oni koji predstavljaju institucije RS, kao i da svaki dan da jačaju Srpsku, te da niko, na bilo kojoj poziciji, nijednog momenta ne sme bilo šta da uradi što bi bilo na njenu štetu.

On je napomenuo da se ne sme dozvoliti da se bilo šta zaboravi od onoga što je herojski rađeno u proteklim godinama, a pogotovo zadnji odbrambeno-otadžbinski rat.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsetio je da srpski narod nikada nije bio za rat, ali da se uvek odlučno suprotstavljao svakom ko je pokušavao da ugrozi njegov opstanak.

-Tako je danas – nismo za rat, ali jesmo za slobodu. Za slobodu smo spremni da žrtvujemo i svoj živo, istakao je Ćurić i dodao da se svih žrtava treba sećati ne samo danas nego i tokom cele godine.

U Trebinju je danas centralna proslava Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje krsne slave Vojske Republike Srpske počelo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju koju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Proslavi krsne slave Vojske Republike Srpske u Trebinju prisustvovali su predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, rukovodstvo grada Trebinja i drugih organizacija.

Komentari (1)

Empirija

29.06.2020. 22:44

A dqan pobede..??!! Imaju li dan pobede? Tolike datume i slave obeležavaju, a dan pobede nikad.