DRŽAVNA agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji "Skaj", uhapsila je šest osoba zbog sumnje da su umešane u međunarodno krijumčarenje više od sedam tona marihuane.

Kako saznaju "Novosti", uhapšeni su Ivica Antunović i Ivan Cvijanović iz Kiseljaka, Borislav Kovačević iz Trebinja, Nikica Bošković iz Stoca i Mario i Jurica Veletić iz Metkovića. Nezvanično saznajemo da su osumnjičeni sarađivali sa Sašom Jokićem, koji je nedavno uhapšen u Crnoj Gori zbog umešanosti u šverc droge. Pod istragom je i zbog privrednog kriminala zbog kojeg je Crnoj Gori nanesena šteta od oko 4.000.000 evra.

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da je grupa osumnjičena za organizovani kriminal i krijumčarenje marihuane.

Pročitajte još: Nove droge u RS deset puta jače od postojećih

- Osumnjičeni se terete za međunarodni promet droge, odnosno dovode se u vezu sa krijumčarenjem najmanje sedam tona marihuane. Reč je o drogi koja je iz Albanije i Crne Gore, preko BiH, švercovana u Hrvatsku, i dalje u zemlje Evropske unije. U proteklih 20 meseci, SIPA je, od te količine, u više akcija zaplenila oko tri tone marihuane - rekao je Miladinović.

On kaže da su juče izvršeni pretresi na četiri lokacije - u Stocu, Trebinju i Kiseljaku.

- Tokom akcije oduzeti su oko 250.000 evra u kešu i određena količina droge. Oduzeta su tri kriptovana telefona, više mobilnih telefona, te drugi predmeti i tragovi koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim delima - rekao je Miladinović.

Izvor blizak istrazi kaže da je droga iz Albanije uglavnom preuzimana u Podgorici i švercovana preko granice Crne Gore i BiH. Po dolasku u BiH skladištena je u Stocu. Tu je prepakivana i švercovana ka Zagrebu, te dalje prema Nemačkoj i Poljskoj.

- Za krijumčarenje marihuane iz Albanije do BiH grupa je naplaćivala 170 evra po kilogramu, dok je do Hrvatske taj iznos rastao na 240 evra po kilogramu - tvrdi izvor iz istrage.

Akcija "Skaj" sprovodi se po nalogu Tužilaštva BiH, čiji portparol Boris Grubešić kaže da je ovim zadat ozbiljan udarac strukturama narko-mafije u BiH i regionu. Pojašnjava da su ova hapšenja završne aktivnosti istrage koja je vođena skoro dve godine.

- Za to vreme dokumentovano je krijumčarenje velikih količina marihuane, najčešće u kamionskim transportima. U BiH su izvršeni presretanje i zaplena oko tri tone marihuane. Procenjuje se da su osumnjičeni time ostvarili nezakonitu imovinsku korist veću od dva miliona maraka - rekao je Grubešić.

KAMIONI SA "ŠTEKOVIMA"

Izvor blizak istrazi kaže da je droga prevožena u kamionima sa prikolicama ili hladnjačama i cisternama.

- Najčešće su u prikolicama imali specijalno izrađene "štekove" u kojima je droga skrivana. U nekoliko navrata drogu su skrivali u kutijama s transportovanom robom - kaže izvor iz istrage.