NA benzinskim pumpama Srpske u narednih nekoliko dana doće do smanjenja cena naftnih derivata. Prema podacima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS gorivo će biti jeftinije u proseku za sedam do 10 feninga. Iako je u poslednjih desetak dana došlo do smanjenja cene goriva u regionu, u RS još uvek na mnogim pumpama drže "stare" cene goriva i već danima slika sa cenama je šarolika. Tako se u Prnjavoru litar dizela plaća 1,99, dok je u Banjaluci 2,2 feninga. Ipak, prema najavama iz Privredne komore RS, očekuje se da do kraja sedmice sve pumpe u Srpskoj snize cene goriva.

Zoran Berak, sekretar pomenute grupacije, kaže da je gorivo već pojeftinilo na nekim benzinskim pumpama u RS, a očekuje se u narednim danima da bude snižena cena širom Srpske.

- Cene goriva će biti snižene od 7 do 10 feninga po litru, u zavisnosti od teritorije na kojoj se benzinska pumpa nalazi i poslovne politike distributera. Na svim benzinskim pumpama "Krajina petrola" već je došlo do korekcije cena i dizel gorivo je pojeftinilo za osam feninga po litru i sada košta 2,19 KM. Cene će se menjati i na benzinskim pumpama "Super petrola" i "Neškovića" u Banjaluci, gde će cena za litar dizela biti 2,18 KM. Korekcijom cena gorivo će u RS ponovo biti najjeftinije u regionu, iako na akcize koje naplaćuje država odlazi više od jedne marke po svakom litru prodatog goriva - ističe Berak.

Na pitanje zbog čega građani u Srpskoj poslednji dočekaju pojeftinjenje goriva u regionu, Berak kaže da je to zbog sistema nabavke goriva distributera iz RS.


PROČITAJTE JOŠ: Sećanje na velikog srpskog heroja sa Majevice: Milan Jović život dao za slobodu


- Naši distributeri svo gorivo uvoze i cena distribucije im je zbog toga viša. Federacija BiH je bliža lukama, pogotovo se to odnosi na luku Ploče, iz koje najviše vuku gorivo - pojašnjava Berak.

Prema njegovim rečima nezahvalno je prognozirati koliko dugo mogu na snazi ostati niže cene goriva u Srpskoj.


Zoran Pavlović Foto D. Pozderović


- Sve zavisi od svetskog tržišta i drugih faktora. Moguće je da cene nafte na svetskom tržištu padnu, a da rafinerije u okruženju ne snize cenu pa tako i distributeri iz RS ne dobiju mogućnost da smanje cenu goriva - ističe Berak.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže za "Novosti" da građani u Srpskoj plaćaju nepravedno visoku cenu goriva pošto niko ne želi da smanji sebi profit. Tu su pre svega distributeri, pumpadžije, a i država koja ubire PDV.

- Na gorivu se ostvaruje ekstraprofit. Umesto da se gledaju građani i da im se omogući niža cena goriva, a koja bi dalje doprinela smanjenju cena mnogih potrepština za život, to nije praksa u Srpskoj - ističe Pavlović.

On dodaje da se sada preko leđa građana pune džepovi distiributera, ali i budžet.

- Građani su primorani da plaćaju visoku cenu goriva zbog mnogih državnih nameta - ističe Pavlović.


KONKURENCIJA

ZANIMLjIVA priča je stigla iz Prnjavora, gde je počela sa radom benzinska pumpa "Fortuna ojl" i odmah stavila nižu cenu od konkurencije za desetak feninga. To je doprinelo da i ostale pumpe spuste cene goriva u tom gradu. Pored toga "Fortuna ojl" je najavila i svakog ponedeljka akciju kada će cena goriva po litru biti 1,99 maraka.