Ekonomski fakultet u Banjaluci obležio je danas 45 godina rada ipostojanja, a tim povodom je promovisano 110 diplomiranih ekonomista, te 13 mastera i magistara ekonomije.


Pre početka svečanosti ispred Ekonomskog fakulteta otkrivena je bista prvom dekanu ove ustanove Jovanu Rodiću.


Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Banjaluci da Ekonomski fakultet banjalučkog Univerziteta uspešno funkcioniše 45 godina i izuzetno je značajan za obrazovni sistem i razvoj Srpske.


"Svi koji su završili ovaj fakultet dali su veliki doprinos za razvoj Republike Srpske. Očekujem da će ova značajna ustanova nastaviti sa obrazovanjem kvalitetnog kadra, a Vlada Srpske ulaganjem u znanje ulaže u budućnost društva", rekao je Višković novinarima.


On je istakao da će mladi ljudi, koji se školuju na javnim univerzitetima, imati maksimalnu podršku Vlade Srpske.


-Poznato je da smo uputili u proceduru Nacrt zakona o visokom obrazovanju jer nam je cilj da povećamo kvalitet studiranja na javnim univerzitetima i da svi uspješni studenti imaju besplatno školovanje, dodao je Višković.


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević naglasio je da Ekonomski fakultet prestižna visokoškolska ustanova.


-Sigurno je da će napredak u sistemu obrazovanja biti vidljiv nakon donošenja novog zakona o visokom obrazovanju i zakona o obezbeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju. Čestitam ovoj značajnoj ustanovi 45 godina uspešnog rada, rekao je Rajčević.


Dekan Ekonomskog fakuleta Stanko Stanić kaže da je ovaj fakultet jedan od vodećih na banjalučkom Univerzitetu.


-Sigurno je da smo za 45 godina rada pokazali odgovornost profesora i asistenata prema zajednici u kojoj funkcionišemo. Dali smo doprinos razvoju zajednice i privrede, ali i života u Republici Srpskoj. U narednom periodu ćemo, sa kolegama iz Istočnog Sarajeva, ponuditi Vladi Srpske da zajednički radimo na strategiji razvoja Srpske, rekao je Stanić.


Pročitajte još: Univerzitet u Banjaluci obeležava 44 godine rada: Proslava sa 20 različitih manifestacija


Ekonomski fakultet banjalučkog Univerziteta u ovoj akademskoj godini pohađa 1.130 studenata.


Svečanoj akademiji prisustvovale su i zvanice iz javnog života i obrazovnog sitema Srpske, te studenti ove visokoškolske ustanove.