Na godišnjoj Skupštini Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske /ANURS/ danas bi u Banjaluci, između ostalog, trebalo da bude usvojena odluka o organizaciji posete inostranog člana Petera Handkea Srpskoj povodom dobijanja ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Handke je izrazio želju da na proleće poseti Republiku Srpsku, pa će Akademija 9. maja naredne godine organizovati svečanu akademiju na kojoj će nobelovac održati svečanu besedu, saopšteno je iz ANURS.

Osim predstavnika kulturnih i obrazovnih institucija iz Republike Srpske, predviđeno je da svečanoj akademiji prisustvuju ličnosti iz političkog života Republike Srpske.

Handke je u Banjaluci, na poziv Akademije, boravio od 12. do 14. oktobra 2013. godine i tada je izrazio zadovoljstvo što je izabran za inostranog člana ANURS.

Na današnjkoj Skupštini, nakon besede predsednika ANURS Rajka Kuzmanovića, trebalo bi da bude usvojena informacija o izradi trećeg toma Enciklopedije Republike Srpske i izabran potpredsednik ANURS do kraja tekućeg mandata.

Na sednici bi trebalo da bude usvojen i srednjoročni program rada, kao i program rada, budžet i finansijski plan za narednu godinu, te utvrđeni koeficijenti za plate zaposlenih u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske.

Pročitajte još: Handke za Novosti otkrio istinu o pasošu SRJ i državljanstvu

Skupština će biti održana u Maloj sali ANURS sa početkom u 12.00 časova.

U 11.30 časova biće održana komemorativna sednica povodom smrti potpredsjednika ANURS Ljubomira Zukovića.

Zuković, koji je bio i član Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", preminuo je 19. oktobra u Novom Sadu u 83. godini.

Akademik Zuković je bio ministar za obrazovanje, nauku i kulturu u prvoj Vladi Srpske Republike BiH, te član Senata Republike Srpske.