TRIVIĆEVA: Biće urađene dodatne analize radi pravičnije raspodele budžeta namenjenog za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture

D.L.

16. 10. 2019. u 17:18

ТРИВИЋЕВА: Биће урађене додатне анализе ради правичније расподеле буџета намењеног за запослене у области образовања и културе
Ministar prosvete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić imala sastanak sa predsednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem
Ministar prosvete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić na sastanku sa predsednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Draganom Gnjatićem rekla je da je opredeljenje Vlade Republike Srpske da u kontinuitetu poboljšava položaj prosvetnih radnika i radnika zaposlenih u oblasti kulture.


Na sastanku je razgovarano o mogućnosti povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture.


- Planirana je izmena platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture i u narednom periodu će biti urađene dodatne analize radi pravičnije raspodele budžeta namenjenog za plate zaposlenima u ovim oblastima - pojasnila je Trivićeva.


Ona je naglasila da će se i putem reforme obrazovnog sistema nastojati obezbediti bolji položaj prosvetnim radnicima jer oni rade veoma odgovorno posao koji je od posebne važnosti za razvoj Republike Srpske.


Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da očekuje da će od 1. januara naredne godine biti povećane plate za sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, ali i da će biti nastavljeno ujednačavanje platnih koeficijenata u skladu sa Memorandumom.


- Nastavićemo saradnju kako bismo na pravičan način došli do povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. Najniža plata u prosveti sada iznosi oko 450 maraka, a sa najavljenim povećanjem bi trebalo da bude oko 600 maraka, dok bi plate do 1000 maraka trebalo da budu uvećane za deset odsto - rekao je Gnjatić.


Pročitajte još: Trivić: U septembru reforma obrazovanja i više prakse


Podsećamo da su početkom ove godine, nastavnici i zaposleni sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi nakon 11 godina dobili veće plate u iznosu od najmanje osam odsto. To je bio prvi korak u realizaciji Memoranduma o zajedničkim merama za period od 2018-2020. godine, zaključenim 2017. godine između Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, kojim je predviđeno da 2022. godine dođe do izjednačavanja plata zaposlenima u obrazovanju i kulturi sa ostalim budžetskim korisnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije