Laboratorijskim analizama uzoraka sedimenta iz korita reke Vrbas u Banjaluci utvrđeno je da su vrednosti polihlorovanih bifenila, odnosno piralena, u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrednosti, saopšteno je danas iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

- Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo-a-antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorevanjem, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna uzeta tri uzorka sedimenta iz korita reke Vrbas kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu.

Republička uprava za inspekcijske poslove uputila je zahtev za uzorkovanje i ispitivanje uzorka Institutu za vode u Bijeljini, navodi se u saopštenju i dodaje da je uzrokovanje sedimenta izvršeno 19. i 20. juna.

Pročitajte još - Toksični metal u suncokretu

Prvi uzorak uzet je u zoni ušća reke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu reke Vrbas na prostoru male ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod "Vitaminke" u banjalučkom naselju Česma.

- Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljovodonika i na osnovu izveštaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija, navodi se u saopštenju Republičke uprave za inspekcijske poslove.