U Banjaluci otvoren novi most

D.L.

subota, 15. 06. 2019. u 17:09

У Бањалуци отворен нови мост

Novi most u Banjaluci - Foto: banjaluka.rs.ba

Simboličnim palenjem rasvete, most su pustili u upotrebu gradonačelnik Igor Radojičić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, uz prisustvo više stotina Banjalučana
Novi most, izgrađen na mestu nekadašnjeg Zelenog mosta, sinoćje svečano pušten u funkciju, nepunih godinu dana od početka radova.


Novi most zamenio je stari, montažni most, koji je, zbog dotrajalosti, zabranjen za saobraćaj u jesen 2017. godine.


Simboličnim palenjem rasvete, most su pustili u upotrebu gradonačelnik Igor Radojičić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, uz prisustvo više stotina Banjalučana.


Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da je novi most u potpunsoti domaći proizvod što znači da možemo da odgovorimo i najtežim zahtevima.


- Pred nama je funkcionalna i lepa građevina koja će biti od velike koristi za sve naše građene, most koji će povezati Istočni i Zapadni tranzit, ali i naselja Obilićevo i Kočićev venac. Na ovome nećemo stati, jakim tempom nastavljamo i dalje. Već za sedam dana završićemo kružni tok na Laušu, što je još jedan veliki saobraćajni projekat u okviru akcije „Banjaluka se gradi“ i to će u mnogome rastertiti saobraćaj u tom delu grada – istakao je gradonačelnik i podsetio na čudnu koincidenciju brojeva u vezi sa 14. junom, jer je tog datuma 1957. godine izdata građevinska dozvola za stari Zeleni most, istog datuma prije godinu dana je potpisan ugovor za gradnju ovog mosta, a danas otvaramo novi most.


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da su u ovaj most uloženi, ideja, nada i energija za bolji i lepši grad.


Pročitajte još: PROŠAO TEST OPTEREĆENjA: Zeleni most izdržao teret od 120 tona


-Banjaluka je danas grad na ponos svih nas. Stvaramo lep grad po meri svih građana koji u njemu žive. Želimo da ljudi ovde dolaze i zbog toga gradimo puteve, mostove i sve ono što je potrebno. Želimo da u Banjaluci, u narednom periodu, vidimo novi stadion i sportsku dvoranu, koncertnu dvoranu kao i novu zgradu Skupštine RS – naveo je Dodik u svom obraćanju i objavio predlog da se most zove jednostavno „Banjaluka“.


Uz novi most preko Vrbasa, koji povezuje Obilićevo i Kočićev venac, odnosnio Istočni i Zapadni tranzit, izgrađena je i pristupna saobraćajnica u Ulici Gavrila Principa i rekonstruisana Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom.


Radove na mostu izvelo je preduzeće „Prijedorputevi“.


Ovo je prvi od ukupno tri nova planirana mosta na Vrbasu. Nakon provođenja potrebnih procedura, do kraja ove godine uslediće početak radova na izgradnji novog mosta u Srpskim toplicama (stari, jednosmerni most se transformiše u pešački most), a krajem iduće godine planiran je početak radova na najvećem projektu iz oblasti mostogradnje – novom, grandioznom mostu u naselju Dolac, koji bi trebalo da skrati put od Starčevice do centra grada na svega nekoliko minuta. Izgled ovog mosta biće poznat nakon provođenja međunarodnog arhitektonskog konkursa, koji bi uskoro trebalo da bude raspisan.


Svečanomdogađaju su prisustvovali i predsednik Nardone skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premier Radovan Višković, ministri u Vladi RS te brojni građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije