NAGRADNA IGRA U CILjU SUZBIJANjA SIVE EKONOMIJE: Fond od 800.000 KM i stanovi na poklon

R.S.

petak, 24. 05. 2019. u 15:00

НАГРАДНА ИГРА У ЦИЉУ СУЗБИЈАЊА СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ: Фонд од 800.000 КМ и станови на поклон

Zora Vidović, Foto D.Pozderović

Ministarstvo finansija Republike Srpske organizovaće nagradnu igru kako bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje sive ekonomije
Ministarstvo finansija Republike Srpske organizovaće nagradnu igru kako bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje sive ekonomije. Vrednost nagradnog fonda biće 800.000 KM, dok će glavne nagrade biti stanovi.


Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je posle današnje sednice Vlade Srpske, na kojoj je razmatrana ova informacija, da će nagradna igra početi 1. jula, a izvlačenje dobitnika biće u septembru.


Pravo učestvovanja imaće svi punoletni građani BiH koji pošalju deset fiskalnih računa izdatih u Srpskoj.


Ministarka Vidović danas je istakla i da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji je usvojen na sednici Vlade, definisano da budu smanjene novčane kazne poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune i produžen rok za njihovu uplatu.


- Kazna za pravna lica umesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM, sada je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000 KM. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ukoliko u tom periodu bude plaćena, objekat neće biti zatvoren - rekla je Vidovićeva.


Vlada RS danas je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, kojim je definisano da će svim privrednicima prilikom ulaganja u opremu i postrojenja, biti umanjena poreska osnova za obračun poreza na dobit za iznos koji su uložili.


Ministarka finansija RS komentarisala je danas i izostanak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te naglasila da Vlada Srpske nema problema u budžetu, da su potpuno likvidni i imaju dovoljno sredstava da izmire svoje budžetske obaveze.

PROČITAJTE JOŠ: Zora Vidović: Milijarde vise o koncu


- Budžet se puni i troši planski. Imamo odluku Narodne skupštine koja se odnosi na zaduženje i mi nemamo problema zbog izostanka aranžmana sa MMF-om - zaključila je Vidovićeva.


Ona je rekla da Vlada Republike Srpske sarađuje sa MMF-om, te podsetila da je aranžman izostao jer su u MMF-u odlučili da neće biti ni razgovora o njemu dok se ne formira vlast u Federaciji BiH, kao i na državnom nivou.


- Kada se formira vlast, ako ponuda MMF-a bude prihvatljivija od bankarskih kredita i ukoliko za tim bude potrebe, videćemo šta ćemo uraditi - dodala je Vidovićeva.


Ona je dodala da se u Ministarstvu finansija radi analiza da se do kraja godine dio obveznica Republike Srpske koje emituje Ministarstvo finansija, prevede u trezorske zapise, jer je tako ekonomičnije.


Ona je dodala da je Vlada RS dobila donatorska sredstva od milion evra za pokretanje „startapa za mlade do 35 godina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije