U banjalučkom naselju Lazarevo, noćas oko 1.30 izlio se Vrbas, dok se u Prijedoru izlila Sana.

Kako prenosi lokalna ATV televizija, nivo vode nastavlja da raste, i to 10 centimetara po satu.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da u ovom gradu ostaje na snazi vanredno stanje.

Trenutni nivo Sane u Prijedoru je 460 centimetara, a kritična tačka je na 420 centimetara, dok je u naselju Gomjenica počelo postavljanje vreća sa peskom kako bi se sprečilo izlivanje reke, prenose Nezavsne.

Na području opštine Oštra Luka izlila se reka Japra i zaplavila nekoliko domaćinstava.

U pojedinim delovima Bosne i Hercegovine stanje s poplavama znatno se pogoršalo tokom noći - u delovima Doboja naređena je evakuacija, u delovima Banjaluke proglašeno je vanredno stanje, a u nekim mestima je otkazana školska nastava.

Opštine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u poslednja dva dana.

Na vanrednoj sednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) u ponedeljak konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje celog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i opštinama trenutno pod kontrolom.

Pročitajte još - VANREDNO STANjE U BANjALUCI I TESLIĆU: Izlile se reke u Novom Gradu; Vrela presekla put za Doboj; Bosna porasla 126 cm za dva sata; Uzbuna u Čelincu, reka odnela most (VIDEO)09:09 - EVAKUACIJA NASELjA MATUZIĆI


Policija Opštine Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz reku Usoru koja preti da se izlije iz korita, stanovništvo je obavešteno da napusti domove, a kao alternativni smeštaj navedena je lokalna škola.

09:35 - OBUSTAVA NASTAVE

Ministarka prosvete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić saopštila je da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

10:14 - RADOJIČIĆ: I DALjE VANREDNO STANjE (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je nakon sednice Štaba za vanredne situacije da u ovom gradu ostaje na snazi vanredno stanje.

Radojičić je rekao da je jutros stanje bolje nego noćas, da je u gradu normalno snabdevanje vodom, a struje nema u dva naselja jer su trafo stanice ugrožene zbog oborinskih voda.

-U Banjaluci je u 21 mesnoj zajednici prijavljena šteta. I dalje na snazi u Banjaluci ostaje vanredno stanje zbog najavljenih padavina i vodostaja reka, rekao je Radojičić.Dodao je da će biti formirane i Komisije za procenu štete. U Banjaluci nema nastave u školama, ne rade vrtići i da odluka ostaje na snazi na području čitavog grada.

Štab za vanredne situacije i sve vanredne službe nastavljaju rad na terenu i danas se očekuje još jedna sednica Štaba za vanredne situacije.(D. L.)

10:16 - KOTOR VAROŠ: ZAPLAVLjENO 50 DOMAĆINSTAVA, EVAKUISANO 15 LICA

U poplavnom delu reke Vrbanje zaplavljeno je 50 domaćinstava, najviše u mesnoj zajednici Vrbanjci i naseljima Čitluk, Novo Selo i Šibovi, a evakuisano je i 15 lica.

Ekipe Crvenog krsta trenutno dostavljaju prehrambene pakete i vodu za piće najugroženijim domaćinstvima Čitluku i Vrbanjcima. Načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan rekao je Srni da je magistralni put Kotor Varoš-Banjaluka neprohodan zbog klizišta u naselju Marjanovići, a odroni i nabujala Vrbanja izazvali su ogromne štete na lokalnim putevima i mostovima.


On je istakao da su najkritičnija klizišta u Kruševu Brdu, Bodnjiku, Podbrđu i Rujevici.

- Aktivirana su klizišta u mesnim zajednicama i putna infrastruktura je u velikoj meri oštećena. Pojedini mostovi nisu u funkciji, a dežurne ekipe su danonoćno na terenu i rade na prohodnosti puteva, rekao je Sakan.

(D. L.)

10:19 - NOVO NASELjE BEZ STRUJE

Potrošači u Novom Naselju sinoć su ostali bez električne energije, jer je kotorvaroška "Elektrodistribucija" bila prinuđena da isključi dvije trafostanice.

Voda je nadirala u trafostanice i one su preventivno isključene, a jutros je stanje normalizovano, zaključio je načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan.Snabdevanje električnom energijom je otežano u mesnim zajednicama Vrbanjci, Obodnik i Maslovare, jer su usljed obilnih padavina oštećeni dalekovodi.

(D. L.)

10:34 - OŠTRA LUKA: USEVI POD VODOM

Na području opštine Oštra Luka izlila se reka Japra i zaplavila nekoliko domaćinstava, a obustavljen je saobraćaj na deonici regionalnog puta između Budimlić Japre i Sanskog Mosta, rekao je Srni načelnik ove opštine Dragan Stanar.

- Voda nije ušla u stambene, ali jeste u pomoćne objekte, a i velike površine useva su poplavljene, rekao je Stanar.

Prema njegovim rečima, nivo Japre trenutno je u opadanju, a Sane raste, mada ne tako intenzivno kao juče.

- Vodostaj Sane na mernom mestu u Oštroj Luci je 385 centimetara, a u poplavama 2014. godine iznosio je 420 centimetara, podsetio je Stanar.

On je pozvao građane da se za pomoć u slučaju ugroženosti obrate na broj telefona 052/337-200, ističući da ekipe obilaze teren, vatrogasci dežuraju, kao i da je situacija za sada stabilna.

Saobraćaj magistralnim putem između Oštre Luke i Prijedora obustavljen je zbog izlivanja Sane kod Žegera.

D. L.

11:31 - NE OČEKUJE SE ZNAČAJNIJI DOTOK SAVE IZ SLOVENIJE

Prema trenutnim prognozama ne očekuje se značajniji dotok reke Save iz Slovenije, gde je vodostaj kod Zagreba jutros u 7 sati iznosio 189 centimetara.

Zbog uticaja i velikih dotoka reke Une, za područje Jasenovca, na deonicama uz reku Savu, očekuje se uvođenje redovnih mera odbrane od poplava tokom sutrašnjeg dana, saopštile su Hrvatske vode.

Inače, vodostaji reke Save u donjem toku su još uvek relativno niski u domeni srednjih i srednje visokih voda.

S obzirom na to da dotoci glavnih desnih pritoka reke Save iz Bosne i Hercegovine, prema trenutnoj hidrometeorološkoj prognozi neće ostvariti prevelike vrednosti, očekuje se da vodostaji reke Save u donjem toku neće dosegnuti granicu za uvođenje redovnih mera odbrane od poplava, odnosno za celi donji tok reke Save biće na snazi pripremno stanje odbrane od poplava.

11:46 - SNIMAK DRONOM: TESLIĆ POD VODOM I ZASTRAŠUJUĆI ZVUK SIRENE

Alarmantnu situaciju u Tesliću najbolje je opisao snimkom iz zdraka dronom, koju je napravio poznati fotoreporter Uglješa Jotanović.Na slikama se vidi bujica koja hara gradom, a u pozadini se čuju sirene za opasnost. Podataka nema da li ima ljudskih žrtava.

Pogledajte video snimljen dronom.D. L.

12:22 - U MNOGIM GRADOVIMA BiH PROGLAŠENO VANREDNO STANjE

U mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini proglašeno je vanredno stanje zbog poplava, a kiša koja i dalje pada stvara probleme građanima.

Mnogi putevi su u prekidu, a udari bure rano jutros su u Mostaru lomili stabla, zaustavljali automobile i pričinili značajnu materijalnu štetu.

U Banovićima je zbog poplava proglašeno stanje prirodne nesreće, dok je u Tesliću i Prijedoru u ponedeljak proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava. Vodostaj Une i Save u Kozarskoj Dubici i dalje je ispod kote redovne mere odbrane od poplava, potrvđeno je iz civilne zaštite.

Vodostaj Une iznosi 343 centimetra i raste pet centimetara na sat, dok je vodostaj Save 664 centimetra.

Vodostaj Bosne u Modriči jutros je iznosio 200 centimetara i niži je za 100 centimetara od kote redovne odbrane od poplava.

U Bihaću su u protekla 24 sata izmerene padavine od 53 litre po metru kvadratnom, što ukupno od neđelje 12. maja iznosi 137 litara po metru kvadratnom.

12:57 - VODE SRPSKE: PUNA PRIPRAVNOST I SPROVOĐENjE MERA ODBRANE

Stručne službe Javne ustanove "Vode Srpske" u punoj su pripravnosti na celoj teritoriji Republike Srpske i preduzimaju sve neophodne mere odbrane od poplava u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa štabovima civilne zaštite i lokalnih zajednica.

U saopštenju iz "Voda Srpske" navodi se da su odgovorili na sve zahteve Civilne zaštite i lokalnih zajednica za obezbeđenje džakova sa peskom i mehanizacije, te kadrovske i tehničke podrške za odbranu od poplava, te da su u stalnoj su komunikaciji sa ostalim nadležnim institucijama Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović jutros je posetio kritične tačke na području Prijedora, te se uverio kako teče sanacija obodnog kanala u Kozarskoj Dubici.

-Potporni zid u dužini od 465 metara pored reke Sane u Prijedoru, koji je izgrađen u okviru projekta hitnih mera zaštite od poplava u Republici Srpskoj, u potpunosti je funkcionalan, zahvaljujući čemu je spriječeno izlivanje reke Sane prema prijedorskom naselju Tukovi, navodi se u saopštenju.

Iz "Voda Srpske" ističu da se u popodnevnim časovima na području Banjaluke očekuje još jedan talas povećanja vodostaja Vrbasa, nakon čega sledi opadanje.

Mere vanredne odbrane od poplava proglašene su juče u poplavnim područjima Dubička ravan i srednja Posavina.


U poplavnim područjima Semberija-Posavina, Lijevče polje i Srbično-nožička ravan vodostaji reka još su ispod kota redovne odbrane od poplava.

Na području više opština i gradova u Republici Srpskoj juče je naglo porastao vodostaj bujičnih vodotokova i reka, zbog čega su stručne službe "Voda Srpske" u punoj pripravnosti.


D. L.
15:56 - KOORDINACIONI TIM VLADE RS: STANjE POVOLjNIJE, NAJKRITIČNIJI TALAS PROŠAO

Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usled poplava održao je danas sednicu nakon koje je poručeno da je hidrološka situacija u Srpskoj povoljnija, a najkritičniji talas prošao.

Iz Republičkog hidrometeorološkom zavodu danas su najavili manju količinu padavina na severozapadu RS, a u naredna 24 sata trebalo bi pasti 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

- Ukupna hidrološka situacija je stabilnija u odnosu na prethodni dan, u narednim danima očekuje se dodatna stabilizacija – poručili su nadležni u HMZ RS.

Foto Obrad Nikčević

Kada su u pitanju rečni tokovi, Sava na području Gradiške i Srpca raste, Una iznad Novog Grada stagnira, ali u donjem toku raste. Nivo Sane je 478 cm ili 18 cm iznad kvote vanredne odbrane od poplava, a Vrbas, koji je tokom protekle noći bio najkritičniji i jutros u četiri sata bio na kvoti 630 cm, danas je u 12 sati iznosio 492 cm. Reka Bosna kod Doboja opada, a kod Modriče je u blagom porastu.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović je potvrdio da su sve crpne stanice u funkciji, i da kompletan sistem odbrane od poplava funkcioniše.

foto O.Matavulj

R. S.


15:56 - VIŠKOVIĆ: OPASNOST IPAK JOŠ NIJE PROŠLA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je kazao da je sve urađeno da se izbegnu veće materijalne štete ili ugroze ljudski životi.

Naglasio je da opasnost ipak još nije prošla, te pozvao građane da bez panike, slušaju nadležne.

- Mesta panici nema. Panika u ovakvim situacijama nije saveznik – kazao je premijer Srpske.

Objasnio je da su sve institucije u RS reagovale na vreme i još 8. maja obavestili sve načelnike i gradonačelnike u RS o mogućim problemima.

- Kada se sve okonča uradićemo detaljne analize svih poteza. Ima uočenih nedostataka i ne može se dozvoliti da se čekaju poplave, iako su najavljene, a tek onda se traže vreće za pesak i drugo – dodao je Višković.

Doboj,foto Lj.D.

On je istakao da se nadolazak reke Save i njen vrhunac očekuje tek 17. maja, kada će u Hrvatskoj, u Jasenovcu, prema tamošnjih procenama HMZ, biti najveći vodostaj.

- Trebamo i dalje biti obazrivi – dodao je Višković.

Potvrdio da je dogovoreno da se podigne ispuštanje u Bočcu u narednim satima, kako bi jezero bilo još spremnije, te poručio da je HE Bočac imala jednu od presudnih uloga da ne dođe do velikih poplava na području Banje Luke, Srpca i Laktaša.

Podvukao je da će Vlada RS pomoći u sanaciji šteta koje će naknadno biti utvrđene.

Višković je naveo i kako je juče razgovarao sa načelnikom Teslića Milanon Miličevićem te da je stekao utisak da se Miličević "iznenadio" njegovim pozivom.

- A onda se desilo to što se desilo i da budu prvi ugroženi i proglase vanredno stanje. Ne želim reći loše protiv njega, nego reći koliko je situacija nepredviđena i padavine ne mogu stalno da se iskontrolišu – kazao je Višković.

R. S.

16:21 - ŠKOLE ĆE RADITI U BANjALUCI I LAKTAŠIMA, OSTAJU ZATVORENE U ČELINCU, TESLIĆU

Ministarstvo prosvete i kulture RS saopštilo je danas da su prilike na terenu u Banjaluci i Laktašima značajno poboljšane, pa će u sredu biti organizovana nastava u svim školama, kao i rad predškolskih ustanova na ovom području.

Usled obilnih kišnih padavina i izlevanja reka sutra će biti obustavljena nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kotor Varoša.

U Doboju je obustavljena nastava u OŠ "Ozren" Paklenica Donja i Područnom odelenju Trbuk zbog izlevanja reke Bosne, zatim u Područnom odelenju Ševarlije u okviru OŠ "Sveti Sava", te u OŠ "Petar Kočić" zbog nemogućnosti dolaska učenika i nastavnika. U dve dobojske škole, "Vuk Karadžić" i "Sveti Sava", nastava se izvodi sa skraćenim časovima.

Kotor Varoš, foto Srna


U Oštroj Luci nastava je obustavljena u OŠ "Desanka Maksimović" i OŠ "Petar Škundrić".

Iz Ministarstva prosvete i kulture RS je navedeno da prate situaciju na terenu i zajedno sa direktorima obrazovnih ustanova preduzimaju sve preventivne mere s ciljem bezbednog izvođenja nastave u školama u RS.

(R. S.)

16:52 - PRIPADNICI ORUŽANIH SNAGA SE BORE PROTIV SANE

Pripadnici Šeste pešadijske brigade Oružanih snaga BiH pomogli su stanovnicima prijedorskog naselja Vrbice u sanaciji nasipa reke Miloševice.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su pripadnici druge pešadijske čete prvog pešadijskog bataljona Šeste pešadijske brigade Oružanih snaga nakon toga nastavili pravljenje novog nasipa prema naselju Raškovac, kako bi bio sprečen prodor reke Sane dalje prema Prijedoru.


Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH i dalje će biti u stanju pripravnosti, kako bi bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima BiH.

D.L.


16:55 - SUTRA NEMA NASTAVE NA PODRUČJU ŠEST OPŠTINA

Nastava u svim školama na području Čelinca, Teslića, Novog Grada, Kostajnice, Prijedora i Kotor Varoša sutra će biti obustavljena usled obilne kiše i izlivanja reka, saopštilo je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.


Prilike na terenu u Banjaluci i Laktašima znatno su poboljšane, pa će sutra biti organizovana nastava u svim školama, kao i rad predškolskih ustanova na tim područjima, navodi se u saopštenju.

U Doboju je obustavljena nastava u Osnovnoj školi /OŠ/ "Ozren" Paklenica Donja i Područnom ođeljenju Trbuk zbog izlivanja reke Bosne, zatim u Područnom ođeljenju Ševarlije u okviru OŠ "Sveti Sava", te u OŠ "Petar Kočić" zbog nemogućnosti dolaska učenika i nastavnika.

U dve dobojske škole "Vuk Karadžić" i "Sveti Sava" nastava se izvodi sa skraćenim časovima.


foto Vid Blagojević


U Oštroj Luci nastava je obustavljena u OŠ "Desanka Maksimović" i OŠ "Petar Škundrić".


U saopštenju se navodi da se, prema informacijama koje su obrazovne ustanove dostavile Ministarstvu prosvete i kulture, nastava izvodi u većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, a rade i predškolske ustanove.


- Ministarstvo prosvete i kulture prati situaciju na terenu i zajedno sa direktorima obrazovnih ustanova preduzima sve preventivne mere s ciljem bezbednog izvođenja nastave u školama u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.


(D.L.)

17:00 - VODOSTAJI REKA U POSAVINI POD KONTROLOM

Na području Modriče vodostaj reke Bosne je u stalnom porastu, ali stambeni objekti u naseljenim mestima još nisu ugroženi Bosna je poplavila značajne površine pod usevima u Dugom Polju, Botajici, Koprivni i Vranjku. Regionalni put Modriča - Doboj u mestu Vranjak zatvoren je danas od 10 časova. Saobraćaj za Doboj preko Vranjaka odvija se alternativnim pravcem preko sela Babešnice. Zbog poplava prekinut je rad osnovnih škola u Koprivni i Vranjaku.

Na mernoj letvi u Modirči kod starog mosta na reci Bosni nivo vode se stalno podiže. Prema procenama do kraja dana trebao stati rast vodostaja Bosne.


foto Vid Blagojević

- Ovde imamo stalni rast. Od jučerašnjih plus 60, u 11 časova vodostaj je bio na plus 230, a u 15 časova je nivo Bosne bio viši za dodatnih 40 santimetara. Ukoliko ne bude novog dotoka vode iz srednjeg toka Bosne, procenjujemo da u Modriči vodostaj neće preći kotu od plus 300 kada se uvode redovne mere odbrane od polava.- saopštio je Željko Terzić, iz modričke Civilne zaštite.

U opštini Vukosavlje najveći problem bio je nasip na Gniničkoj reci koji je noćas saniran. Međutim u ovoj opštini su se pojavili sejači panike koji na drštevnim mrežama objvljuju fotografije iz poplava od 2014 godine i tako plaše narod.

- Panika je najgori saveznik u ovom problemu.Dakle nama je potrebna pomoć i pozivamo sve građane da dođu na teren, da vide stvranu situaciju i da tada postavljaju fotografije na društvne mreže iz realnog vremena. Postavljanje fotografija iz poplava od pre pet godina je samo izazivanje panike i ne mogu shvatiti kome je to potrebno – opominje Borislav Rakić načelnik opštine Vukosavlje.


foto Vid Blagojević


U opštini Brod strahuju od reke Ukrine i lokalnih potoka ali je stanje pod kontrolom.
- Brod je za sada stabilan i sve je pod kontrolom. Mehanizacija vrši potoka Plavuša koji će, po svemu sudeći, poplaviti selo Brusnicu. Brine Ukrina koja ume da poplavi sela Barice i Koraće i nema se načina da se to spriječi.- kaže Ilija Jovičić načelnik Broda
Vodostaji Bosne i Save kod Šamca rastu u proseku 10 centimetara na čas, ali još nije dostignuta kota redovne odbrane od poplava. U Štabu za vanredne situacije kažu da za sada nema opasnosti od izlivanja reka i da su preduzete sve mere odbrane od poplava.
- Sve aktivnosti Civilne zaštite i javnih preduzeća apsolutno su usmerene na odbranu ovo područje. Preventivno smo proipremilo oko 2.000 vreća za zatvaranje prolaza na vodozaštitnim objektima. Procenjujem da u ovom danu i večeras neće biti nikakvih problema kada je reč o ovom nebranjenom području. – naglasio je Đorđe Milićević načelnik opštine Šamac.


foto Vid Blagojević


Procene svih relevantnih subjekata na području Posavine se kreću oko toga da se ne mogu ponoviti katastrofalne poplave iz 2014.godine, kada je ovo područje stradalo.


(V.B.)

18:57 - BANjALUKA UKINULA VANREDNU SITUACIJU U ŠEST NASELjA

Banjalučki Štab za vanredne situacije sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je vanrednu situaciju zbog znatne stabilizacije reka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Jedan, Zalužani i Priječani.


Prema odluci Štaba, ovom odlukom povučena je i sinoćnja odluka o obustavljanju nastave u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi uobičajanim ritmom.


Istom odlukom, Civilnoj zaštiti je naložen pojačan nadzor u naseljima uz korita Vrbanje i Vrbasa, budući da se u akumulaciju Hidroelektrane "Bočac" još bilježi značajan priliv vode usled obilnih padavina, ali, kako se procenjuje, bez značajnijeg podizanja vodostoja ovih reka, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.


Radojičić je rekao da je, bez obzira na to što je stanje značajno stabilizovano, potrebno održati nadzor na kritičnim tačkama, budući da će tokom dana iz akumulacije "Bočac" biti ispuštane značajne količine vode.


(D.L.)