DODIK POZVAO OPOZICIJU NA KONSULTACIJE: O Srebrenici na posebnoj sednici

O. MATAVULJ

13. 08. 2018. u 07:15

Predsednik Srpske Milorad Dodik pozvao lidere opozicije na konsultacije. Govedarica: Ozbiljno je pitanje, nije vreme za bilo kakvu manipulaciju

ДОДИК ПОЗВАО ОПОЗИЦИЈУ НА КОНСУЛТАЦИЈЕ: О Сребреници на посебној седници

Palata Republike Srpske Foto O. M.

PREDSEDNIK RS Milorad Dodik pozvao je lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije uoči posebne sednice Narodne skupštine RS, o razmatranju izveštaja Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, ali još nije izvesno da li će se upojaviti lideri opozicije.

Predsednik SDS Vukota Govedarica za "Novosti" kaže da odgovor na to pitanje zavisi od poteza koje će povući Vlada RS.

- To je isključivo pitanje Vlade RS i niko ne treba da se skriva iza Narodne skupštine RS. Očekujem da Vlada RS povuče Izveštaj iz 2004. godine, te da nam dostavi imena ljudi koji će činiti novu komisiju koja će se time baviti - rekao je Govedarica.

On kaže da bilo koji akt koji usvoji Narodna skupština RS Veće naroda ima pravo da stavi na dnevni red i uveren je da će, ukoliko se zauzme stav po ovom pitanju, on sigurno biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, te da će u krajnjem slučaju završiti na Ustavnom sudu RS.


Vukota Govedarica

- To je veoma ozbiljno pitanje i nije vreme za bilo kakvu manipulaciju, posebno pred izbore. Uveren sam da će Vlada RS pokazati odgovornost i ukoliko to bude slučaj, s koalicionim partnerima ću razgovarati o odlasku na konsultacije - rekao je Govedarica.

Premijerka RS Željka Cvijanović ranije je navela da bi daleko jača poruka bila kada bi parlament stavio van snage Izveštaj o Srebrenici, nego da to uradi Vlada RS.

Milorad Dodik je pre nekoliko dana rekao da Izveštaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu, nego mora da obuhvati period od 1992. do 1995. godine, te da nije cilj da se ospori ono što je stvarni zločin, već da se neke stvari isprave i da se u obzir uzmu sva stradanja na tom prostoru.

ZASEDANJE

POSEBNA sednica Narodne skupštine RS, na kojoj bi trebalo da bude razmatran Izveštaj Komisije za ispitivanje događaja u Srebrenici i oko nje od 10. jula do 19. jula 1995. godine, zakazana je za utorak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije