U njemu je bio izložen portret Mona Lize: Zaboravljeni dvorac Fontenblo koji ima čak 1.500 soba

Tanjug

ponedeljak, 20. 04. 2020. u 08:18

У њему је био изложен портрет Мона Лизе: Заборављени дворац Фонтенбло који има чак 1.500 соба

Depositphotos

Iako je reč o neverovatnoj građevini u blizini glavnog grada Francuske, nju svake godine poseti "tek" pola miliona turista
U DOLINI reke Loare, 55 kilometara od Pariza, nalazi se zamak Fontenblo. Ovo monumentalno zdanje u francuskom departmanu Sent en Marn nekad je bila skromna lovačka kućica koja se po nalogu kralja Franje I počela da se renovira i nadograđuje početkom 16. veka.

Radovi su trajali sve do 18. veka, a imanje je s vremenom postalo glavna rezidencija francuskih kraljeva – od Luja VII do Napoleona III.

Dvorac je deo imanja koje se proteže na oko 45.000 kvadrata u sklopu fontenbloške šume. U njemu se nalazi čak 1.500 bogato dekorisanih soba različitih namena s otprilike 40.000 komada nameštaja i stotinu satova. Tu se nalaze i tri kapelice, kao i tri vrta koja se protežu na 130 hektara.

Najpoznatiji delovi dvorca su Cour de l'Ovale (ovalno dvorište), galerija Franje I u kojoj se nalaze radovi proslavljenih slikarskih imena, a čiji su izgled često kopirale i arhitekte drugih evropskih kraljeva. U vreme Franje I u galeriji su se nalazile neke od najpoznatijih slika svih vremena, a posetioci francuskog kralja posebno su se divili Mona Lizi, koja je kasnije premeštena u Luvr.

Fontenblo je danas pretvoren u umetnički muzej koji okuplja bogatu zbirku slika, tapiserija, skulptura i drugih sličnih predmeta. Iako je reč o neverovatnoj građevini u blizini glavnog grada Francuske, nju svake godine poseti "tek" pola miliona turista. Poređenja radi, dvorac Versaj mamac je za 7,5 milona putnika iz celog sveta.

Dvorac je upisan na UNESKO-ov popis mesta Svetske baštine 1981. godine, a trenutno je zatvoren za javnost zbog pandemije virusa korona.

(Pun kufer)

Komentari (1)