Akcija “Večernjih Novosti”: Uručene plakete za najplemenitije podvige (FOTO, VIDEO)

NovostiOnline

10. 02. 2020. u 15:19

U Skupštini Beograda danas su uručena priznanja najhrabrijim pojedincima u najpoznatijoj i najstarijoj manifestaciji lista Večernjih novosti "57. najplemenitiji podvig godine"

Акција “Вечерњих Новости”: Уручене плакете за најплеменитије подвиге (ФОТО, ВИДЕО)

Foto: Ž. Knežević/D. Milovanović

U Skupštini Beograda danas su uručena priznanja najhrabrijim pojedincima u najpoznatijoj i najstarijoj manifestaciji lista Večernjih novosti "57. najplemenitiji podvig godine".


Među dobitnicima zlatnih plaketa za naplemenitiji pojedinačni podvig je Nikola Subašić koji je donirao deo jetre i bubreg i tako produžio život najboljem prijatelju Luki Vasiljeviću.


Kao najplemenitiji kolektivni podvig ocenjen je verujući narod Srpske pravoslavne crkve u Crnoj gori, koji se pobunio protiv zakona o slobodi veroiposvesti u Crnoj Gori, a što je akademik i književnik Matija Bećković prisutinima objasnio rečima: "ustala je crkva za koju se mislilo da je nema".


"I pred celim svetom pokazala se kao najživlja crkva u Evropi. Omladina za koju smo mislili da je indokrinirana i izgubljena, pojavila se kada je najvažnije. Nije se uplašila, ustala je da odbrani svoju crkvu i duhovnost. Litije u Crnoj Gori su slike koje se pamte, svedočanstvo vere i istrajnosti verujućeg naroda i klira Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", rekao je Bećković.


Zlatnu plaketu za najplemenitiji dečji podvig dobila je Anastasija Vujić, koja sa mnogo ljubavi i posvećenosti, već dve godine, svakog meseca obilazi i posećuje decu u prestoničkim bolnicama i domovima, donosi im slatkiše i poklone, i brojnim mališanima pruža ljubav i podršku.Slobodan Vasić


Slobodan KocićSlavoljub StojadinovićNikola Subašić


Milorad JurkovićAnastasija Vujić
Zlatnom plaketom za najplemenitiji podvig koja se dodeljuje prosthumno, odlikovan je Darko Vujošević, koji je izgubio život pokušavajući da spase porodicu Kumburović na Skadarskom jezeru.
Desetak Čeha okupljenih oko humanitarne organizacije "Evropski front solidarnosti sa Kosovom" zajedno s prijateljima iz Srbije od 2013. organizuje akcije pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i oni su ovog puta dobili specijalne plakete.Dobitnik istog priznanja je i stolar iz Rakovca kod Beočina Milorad Jurković koji je spretnim rukama izradio 2.000 drvenih stolica za hranjenje beba i sve ih poklonio deci u Srbiji i regionu.Profesor fizičkog vaspitanja iz Velike Plane Slavoljub Stojadinović sprečio je tragediju kada je goloruk savladao naoružanog napadača G.T. koji je učenike trećeg tri odeljenja Ekonomske-ugostiteljske škole "Buk Karadžić" uzeo kao taoce. Taj herojski čin mu je doneo specijalnu plaketu Večerenjih novosti.Među dobitnicima je i požarevljanin Slobodan Vasić Vasa, koji već godinama organizuje humanitarne akcije i koji pomaže sugrađanima kada im se uruši kuća, kad nemaju da vrate dug banci ili za struju, lekove i ogrev.Specijalnu plaketu je dobio i policajac iz Nikšića Miloja Šćepanović, koji je odbio nalog da upotrebi fizičku silu protiv učesnika protesta u Crnoj Gori zbog usvajanja zakona o slobodi veroispovesti, nakon čega je odložio policijsku opremu i ostao bez posla posle 23 godine rada."Ovaj moj potez nema nikakve veze sa politikom, reč je o odbrani vere, a za nju sam spreman i život položiti", rekao je tada Šćepanović.


Prisutnima u Skupštini Beograda obratio se mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije, čelnik SPC u Crnoj Gori istakavši da je "bratomržnja opaka i otrovna"."Nadali smo se da je prestala u Crnoj Gori, međutim njen plod je upravo ovaj zakon koji je nedavno donet u Crnoj Gori", kazao je mitropolit.Među dobitnicima specijalnih plaketa su i Zavičajno udruženje "Stari Ras", sestrinstvo manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici, penzioner iz Novog Sada Zoran Kocić, desetar vojske Srbije Uroš Ždero i učenici trećeg tri odeljenja Medicinske škole u Prokuplju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)