Preminula Stela Džatras

M. L.

sreda, 19. 06. 2013. u 20:15

Преминула Стела Джатрас
U 81. godini života u Americi je preminula Stela Džatras, poznati srpski lobista, diplomata, pisac i američki analitičar
U 81. godini života u Americi je preminula Stela Džatras, poznati srpski lobista, diplomata, pisac i američki analitičar. Srpska dijaspora u crkvama odaju počast ovoj Grkinji, koja je u SAD branila interese našeg naroda. Njene tekstove o srpskom pitanju, poslednjih godina objavljivali su svi ugledni američki listovi među kjima i "Vašinton post" i "Njujork tajms", koji je povodom njene smrti objavio poseban članak.

- Više od dve decenije, ćerka grčkih emigranata i diplomata Stela Džatras borila se da kaže istinu o Srbima. Išla je u Kongres i Belu kuću, razgovarala sa američkim političarima i stručnjacima, objavljivala tekstove o Srbiji i negirala neistine svetskih medija. Dolazila je na srpske skupove i svečanosti, aktivno je učestvovala u radu Srpske narodne obrane i Kongresa srpskog ujedinjenja - kaže Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.

Stela Džatras je rođena 1932. godine u gradu Pukipsiju kao četvrto dete grčkih emigranata. Pedesetih se udala za Džordža Džatrasa, oficira ratnog vazduhoplovstva SAD i proputovala Ameriku i svet.

- Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, Stela Džatras je bila jedna od prvih koja je u SAD i svetskim medijima ukazala na jednostranost izveštavanja zapadnih agencija. Ona se trudila da pokaže istinu o tragičnoj situaciji na prostorima bivše Jugoslavije. Zato ne smemo da zaboravimo ovu veliku ženu - poručuje profesor Višeslav Simić iz Meksiko Sitija.

- Stela Džatras se borila za naš narod kao da je Srpkinja. Uvek je govorila i pisala da Srbija nije ratnohuškačka zemlja, već da je žrtva borbe velikih sila za osvajanje sveta. Mi u dijaspori smatramo da Srbija treba posthumno ovoj heroini da dodeli orden - kaže Miodrag Nikolić, član SNO iz Kalifornije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aleksandar

19.06.2013. 20:47

Nisam poznavao ovu gospodju licno, vec preko emaila, godinama. Bog neka joj dusu prosti. Amerikanka grckog porekla, zaista se svojski borila za Srbe, uopste za hriscane. Lobirala je, pisala clanke, do poslednjeg momenta bila je veliki prijatelj Srbije. Njen sin, Dzejms (Dzim) Dzatras, nastavlja njenim stopama. Poneki neki stavovi bili su isuvise radikalni ili ultra-konzervativni za moj ukus, ali je nesporno da se ova gospodja borila za Srbe. Neka Gospod da mir njenoj dusi.

Boba

19.06.2013. 21:54

Duboko me je potresla juce vest da je nasa Stela Jatras umrla. Njeno pisanje i borba da razotkrije istinu o Srbima i Srbiji bilo nam je melem na srcu posle milionskih pisanja lazi i mrznje zapadnih medija, a pogotovu Americkih. Imala je u sebi toliko ljubavi za nas Srbe i tu svoju ljubav i razumevanje pretapala u slova i reci. Imala sam cast da samo jednom porazgovaram sa njom jer je htela da mi ukaze kako treba da se izrazim u mojim pokusajima u pisanju. Vjecnaja pamjat i hvala!

Lana

20.06.2013. 00:21

Hvala Stela za sve sto ste ucinili za nas srbe u dijaspori i u Srbiji. Pocivajte u miru.

Miodrag Nikolic

20.06.2013. 14:25

Predlog o dodeljivanju najveceg naseg Srspkog ordena ovoj zeni svetcu za Srspki narod je najmanje sto mozemo da ucinimo. Prelepa slika je autoracenjene Mrs. Aleksandre Rabic www.generalmihailovich.com Stela je imala pseudonIm SPARTA, znajuci isotriju I borbu Spartanaca ona ce ostati za nas Srbe I u nasem secanju uvek nezaboravljena nam GrkinjaVecnaja Pamjat mi smo svi SPARTA!!!