Ambasador Grčke za Novosti: Od jula otvaramo vrata turistima

Novosti Online

petak, 08. 05. 2020. u 21:42

Амбасадор Грчке за Новости: Од јула отварамо врата туристима

Foto Tanjug

Jorgos Dijakofotakis kaže da rat protiv pandemije još nije gotov. Možda i nije potreban "zdravstveni pasoš"
POSTEPENO ponovo otvaramo ekonomiju naše zemlje i nadamo se da ćemo biti spremni za sezonu letnjih odmora. Dočekivali smo turiste više od pedeset godina i želimo da nastavimo, pokazujući isto gostoprimstvo po kome smo vrlo dobro poznati. Biće nam više nego drago da i ove godine dočekamo naše srpske prijatelje.

Ovo, za "Novosti", kaže Jorgos Dijakofotakis, ambasador Grčke u Beogradu, u momentu kada je veliki broj građana Srbije, koji je navikao da letnji odmor provede u ovoj zemlji, u dilemi šta da radi predstojećeg leta zbog pandemije.

* Postoje predlozi za uvođenje neke vrste "zdravstvenog pasoša". Šta to znači, da li će turisti biti testirani na granicama pri ulasku u Grčku ili će biti potrebno da sa sobom ponesu određene medicinske potvrde?

- Na stolu je mnogo opcija. Rat protiv pandemije još nije gotov. Ostajemo budni i oprezni i nastavićemo da sledimo savete našeg odličnog tima epidemiologa. Siguran sam da ćemo uspeti da uspostavimo ravnotežu između čuvanja ljudi i otvaranja granica naše zemlje. Moguće je da će biti nekih medicinskih zahteva za strance, ali ne nužno i to što nazivate "zdravstvenim pasošima". Grčka vlada će blagovremeno dostaviti neophodne informacije.


Kompletan intervju pročitajte u štampanom izdanju “Večernjih novosti” u subotu 9. maja

Komentari (13)

Р.Српска

08.05.2020. 22:58

Полако ће то кренути са свим земљама биће добро само позитивне вести и вратити народу оптимизам

petros

08.05.2020. 23:10

Uz svo poštovanje, mislim da otvaranje granica i obostrano ukidanje karantina i plaćanja testiranja na virus korone, mora da bude do 15.06. u suprotnom mnogo njih će odustati od putovanja ove godine u Grčku, jer odluku o svojim odmorima moraju da donesu najkasnije do početka juna. Sve izgleda da se čeka koja će država na Balkanu to prva da uradi, pa da i ostale krenu za njom, jer virus sigurno slabi do kraja maja u svim zemljama Balkana. Pa neka to bude prva Grčka.

hristina

08.05.2020. 23:47

AKO nekome u ovom trenutku treba da pomognemo, treba da pomognemo bratskom grckom narodu! ! I nikome vise! Dugujemo mu!!! ... Svi ostali, onakvi kakvi su - nek' ... Da ne kazem!

Turista

09.05.2020. 07:35

Grcka je zakon.Najbolja destinacija za na qsrbe iz Srbije.Auto put do samog mora,cene pristupicne,more toplo,gostoprimstvo veliko

Batman

09.05.2020. 09:11

Pa naravno ako mozemo na more onda biramo Grcku! Bojkot za Crnu Goru koji radi protiv interesa Srba.