PROTIV lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića biće podneta prekršajna prijava, jer se u ponedeljak, posle sudara sa autobusom GSP "Beograd", udaljio sa mesta nezgode. Takođe, analize njegove krvi nakon udesa pokazale su prisustvo opijata.

Istovremeno, poslednjih dana Trifunović se suočava i sa potresom u stranci, iz koje je, prema nekim informacijama, dosad otišlo više od 200 članova i funkcionera. Najudarniji talas odlazaka desio se 10. januara, nakon što su se, kako saznajemo, lider i njegovi najbliži saradnici oglušili na brojne apele da se prekine sa praksom da se važne odluke u Pokretu donose isključivo u uskom krugu rukovodećeg kadra.

Prema rečima Lidije Martinović, jednog od osnivača Pokreta i sada bivše članice Predsedništva, članovi koji su otišli više meseci su tražili da se proces odlučivanja u stranci demokratizuje, da se formiraju glavni odbor i drugi organi, poput statutarne komisije, nadzornog i etičkog odbora, kao i da se stranka vrati izvornoj ideji socijaldemokratske politike:

- Predsednici resornih odbora, članovi Izvršnog odbora, beogradski poverenici, pisali su pisma, apelovali da se održi sastanak sa Trifunovićem i vrhom stranke. Do tog susreta sa resornim odborima konačno je došlo uoči Nove godine, ali on nije protekao u konstruktivnoj atmosferi, i stvari su kulminirale pre nekoliko dana, kada je Pokret napustilo više od 200 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik: Ništa od bojkota, niži cenzus jedina šansa da Đilas i Jeremić uđu u parlament


Lidija Martinović, za "Novosti", navodi da se ona i kolege koje su napustile Pokret neće priključivati nekoj od postojećih opcija, već će formirati novu političku organizaciju.

S druge strane, član Predsedništva PSG Pavle Grbović, kaže nam da je Pokret napustilo oko 90 članova, najvećim delom iz četiri beogradske opštine:

- Motivi za odlazak uglavnom se svode na to da se određeni ljudi nisu pronašli u onim vrednostima i politici za koje se Pokret odavno opredelio ili da pojedini članovi nisu ostvarili svoje ambicije, što je apsolutno legitimno.

VUČIĆ: NIJE IZNENAĐENjE

UPITAN da prokomentariše informaciju da je analizom krvi na VMA utvrđeno da je Trifunović imao tragove opijata u krvi, predsednik Aleksandar Vučić je rekao:

- Ako je VMA potvrdio, onda nema razloga za sumnju. Ali, kao da je ta informacija nekoga iznenadila. Zamislite da je neko od nas bio drogiran kokainom, izazvao sudar i pobegao od policije?!