Srpska narodna partija (SNP) i Srpska demokratska stranka (SDS) potpisale su danas sporazum o međupartijskoj saradnji koji kao prioritet političkog delovanja dve partije definiše zaštitu interesa srpskog naroda u regionu.

Dokument su u Beogradu potpisali predsednici SNP-a i SDS-a, Nenad Popović i Mirko Šarović, a posle ceremonije potpisivanja Popović je rekao da su potpisnice sporazuma ideološki i programski bliske stranke desnog centra.

Dodao je da su im zajedničke vrednosti državotvornost, patriotizam, demokratija, nacionalno jedinstvo srpskog naroda, negovanje i očuvanje porodičnih vrednosti i nacionalnog nasleđa, zajedno sa tehnološkim razvojem, inovacijama i modernizacijom društava u Srbiji i Republici Srpskoj.

Popović je istakao da je SDS zajedno sa narodom i vojskom "istinski osnivač Republike Srpske i donosilac najvažnijih odluka u njenoj istoriji od, kako je rekao, njenog proglašenja 9.januara 1992.godine, preko donošenja Ustava,pa sve do sporazuma o paralelnim vezama između Srbije i RS iz 2001.godine.

Kako je rekao, dve partije se odlučno protive ulasku Srbije i Republike Srpske u NATO savez naglasivši da je pozicija vojne neutralnosti utvrđena kroz odluke Narodne skupštine Srbije i Republike Srpske i da su te "odluke nepromenjive".

Popović je kazao da se u sporazumu navodi da je ustavni i međunarodni položaj Kosova i Metohije definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i naglasio da se obe partije zalažu da se na osnovu njih postigne kompromis sa kosovskim Albancima oko pitanja KiM.

"Jasno naglašavamo da je čitavo Kosovo Srbija i da se samo tako, čvrsto braneći ovu poziciju, može očuvati i Republika Srpska i srpski interesi u regionu. Čuvajući KiM, čuvamo svaki metar Republike Srpske", poručio je Popović.

On je dodao da SNP i SDS daju čvrstu i nepokolebljivu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu u Crnoj Gori u odbrani svetinja.

"Uvereni smo da probuđeni srpski narod uz podršku Srbije i svih Srba Uli regionu, može da se odupre pokušajima njegove asimilacije u Crnoj Gori i da sačuva svoj identitet, pismo, crkvu i svetinje", poručio je Popović.

Predsednik SDS-a u Republici Srpskoj Mirko Šarović je naveo da se potpisanim sporazumom zvanično potvrđuje i nastavlja dugogodišnja saradnja SNP i SDS, koje kao deo narodnjačkog pokreta dele mnogo toga zajedničkog.

"Iskoristićemo ovaj dokument da dalje razvijamo našu saradnju, da razmenjujemo iskustva i iskoristimo ih za dobro naših stranaka, ali i naših društava i naših država", rekao je Šarović i podsetio da obe partije očekuju izbori u ovoj godini.

Kako je rekao, za SDS je posebno korisno iskustvo Popovića kao ministara u Vladi Srbije koji je, naveo je Šarović, izdigao inovacije i tehnološki razvoj u prvi plan.

"Želimo da prikupimo ta iskustva i prenesemo ih u Republiku Srpsku i BiH na dobrobit svih", kazao je Šarović.

Pozvao je Popovića i članove SNP-a da 12.jula ove godine prisustvuju obeležavanju 30 godina od osnivanja SDS-a.