NOVI SKANDAL U REŽIJI PRIŠTINE: Izmislili otrov, Srpskoj listi kradu glasove

D. R. Đ. - D. Z.

13. 10. 2019. u 13:08

НОВИ СКАНДАЛ У РЕЖИЈИ ПРИШТИНЕ: Измислили отров, Српској листи краду гласове

Albanski članovi CIK pozvali policiju i hitnu pomoć zbog navodnog trovanja

Veselinović: žalili se na alergiju, posmatrače SL izbacili iz prostorije

NAPAD alergije, koji su , navodno, dobili neki službenici Centralne izborne komisije u Prištini, usred brojanja glasova koji su stigli iz centralne Srbije, zbog čega je taj posao i prekinut, izazvao je sumnje da je na delu manipulacija izbornom voljom srpskih glasača koji ne žive na Kosmetu.

Srpska lista, koja je prema preliminarnim rezulatima odvojila svih deset mandata rezervisanih za srpsku zajednicu, smatra da je u pitanju početak krađe "u korist Nenada Rašića, Slobodana Petrovića, Rade Trajković, Aleksandra Jablanovića i ostalih poslušnih Srba".

Prema rečima člana CIK iz SL Stevana Veselinovića, koji je bio prisutan tokom brojanja glasova, radnici koji su uzeli koverte pristigle poštom "kao po komandi" su se požalili na njihov miris, na alergijske reakcije poput svraba, zbog čega mu sve liči na "izrežiranu predstavu". U tom trenutku, šef tima glasačke službe Besnik Bužala prekinuo je brojanje i pozvao policiju koju je obavestio da je moguće da su koverte "zatrovane".

Pročitajte još - Izbori na KiM: Dan D za srpske interese

Po dolasku policije, Veselinović je izbačen iz prostorije iako je član CIK, kao i posmatrači Srpske liste. U međuvremenu, kako tvrdi, pristiglo je nekoliko medicinskih vozila, što, smatra Veselinović, otvara mogućnost da je u prostorije gde su bili glasovi, svašta uneto. Policija je, zatim, to mesto narednih nekoliko časova držala pod blokadom.

- I ja sam koverte držao u rukama. Nisam osetio ni miris, niti dobio alergiju - priča Veselinović. - Cilj je da se glasovi iz Srbije kompromituju, možda i zamene, i da se onima koji nisu dobili poverenje građana ti glasovi daju nezasluženo, da bi se na silu ugurali u parlament.

Stevan Veselinović


Iz centralne Srbije stiglo je oko 3.700 glasova, a kako se procenjuje oni mogu da izmene preliminarne rezultate izbora održanih u nedelju 6. oktobra. Jer, recimo, Slobodanu Petroviću lideru Samostalne liberalne stranke, nedostaje oko 1.000 glasova, pa da postane poslanik, a u tom slučaju, SL bi imala mandat manje od deset zagarantovanih za srpsku zajednicu. Sam Petrović je pre tri dana rekao da je ubeđen da će njegova stranka dobiti jedan poslanički mandat, pošto se budu izbrojali svi glasovi.

Povodom nezapamćenog incidenta u CIK-u, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je u nedelju da će o toj sramoti biti informisan čitav svet, i da se grdno vara svako ko misli da ovo političko razbojništvo i mangupiranje može da prođe.

Marko Đurić

- Sve se ovo radi da bi se Srbi još jednom lažno optužili i izložili mržnji, sa ciljem da se iz ponora izborne katastrofe izvuku Rada Trajković i drugi Kurtijevi kandidati. Bizarno je kakvim se trikovima Priština služi kako bi u ovoj šovinističkoj farsi srušila izborni rezulatat Srpske liste. Ovo fingiranje trovanja, koje podseća na događaj iz 1990. godine, brutalni je primer izrugivanja demokratiji i ljudskim pravima - naveo je Đurić.

On je upozorio političke aktere u Prištini i njihove savetnike da se ne igraju stabilnošću regiona, ne ulazeći u to "da li su albanski članovi prištinske CIK odglumili alergiju, ili su dobili šovinijazu usled psihosomatske reakcije na prisustvo predstavnika SL".

Predsednik SL Goran Rakić poručio je u nedelju da je u režiji albanskih političkih partija, a uz asistenticiju kosovske policije, CIK i ostalih kosovskih institucija, pred očima posmatrača izbornog procesa iz SAD, EU, Nemačke, Britanije i ostalih, u toku krađa glasova srpskog naroda, da bi se u parlament silom ubacili poslušnici Prištine.

SL je zahtevao od svih međunarodnih faktora da spreče "šovinističku farsu i krađu kojom Priština obesmišljava učešće Srba u ovom procesu".

BEZ SINDROMA ZARAZE

DEVET službenika CIK iz predistrožnosti je zadržano u Kliničkom centru u Prištini, od kojih su dve trudnice, prenosili su u nedelju mediji na albanskom. Oni su se žalili na tegobe, ali je saopšteno da nije bilo "zaraznih sindroma".

Jedan od posmatrača iz NVO "Gremin" Špetim Šujaku, koji je bio prisutan tokom incidenta u nedelju, izjavio je da lično nije imao problema sa kovertama iz Srbije, ali da su neki počeli da reaguju tako što im se pojavilo crvenilo ruku, svrab i neki znakovi oko očiju.

DOGOVORI UZ KAFU

KANDIDAT za premijera privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti iz Pokreta Samoopredeljenje sastao se sa predstavnikom koalicije "Sloboda" Nenadom Rašićem, preneli su prištinski mediji, objavljujući fotografiju njih dvojice kako sede za stolom u jednom hotelu. Kurti je već poručio da će razgovarati sa Srbima "koje poznaje, poput Rašića", dok kontakte sa predstavnicima Srpske liste ne želi jer ona ne priznaje nezavisno Kosovo.

Aljbin Kurti i Nenad RašićPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (85)

Peca

13.10.2019. 14:55

Albanci iz Pristine na sve nacine pokusavaju da umanje sjajan rezultat Srpske liste na izborima.

Hisar

13.10.2019. 15:02

Već vidjeno u sećanju na SFRJ,trovanje po fabrikama i školama.Tada im trik uspeo za medjunarodnu scenu.

Conte

13.10.2019. 16:52

@Hisar - pa to su im stranci i posavetovali da urade kao sto su posle vise puta savetovali muslimanima da se ubijaju kako bi dobili naklonost medija.

sasa

13.10.2019. 15:04

Ovo je nista drugo no neuspeli pokusaj da se osujeti pobeda Srpske liste na izborima

Tifani Rok

13.10.2019. 15:18

Albanci ne biraju sredstva kako bi što više naškodili našem narodu! Jadno je na šta su sve spremni! Strašno!!!

Zeljko85

13.10.2019. 16:31

Albanvi šire otrov na Kosovu i Metohiji manjkom demokratije, bezvlašćem, i kriminalnim radnjama već duže vreme.

Vidovdan

13.10.2019. 17:20

Kriminalci nemaju kraja sa izmižljotinama. Samo, nisu oni krivi, već oni što im ništa ne zameraju, naprotiv, u svemu ih podržavaju. Još ivek mogu šta hoće, ani ne i dokle hoće Žalosno...

BRATEE

13.10.2019. 17:34

Šovinisticka farsaa daa !!! Na sve su banditi spremni i too samoo na siluu !!! imali gde kraja ovom nasilju ???

Jela

13.10.2019. 18:27

Kakve li im sve gadosti neće pasti na pamet, samo se nadam da neće uspeti u tom paklenom poduhvatu da poremete izbornu volju.

Dragan

13.10.2019. 18:38

Politickom vrhu Pristine su ne samo srbski biracki listici otrovni, vec im je i samo srbstvo otrovno. To me ne cudi obzirom da ih srbi gone za ratne zlocine za koje pouzdano znaju i mnogi cenjeni strani drzavljani.

Tara

13.10.2019. 18:41

Nadam se da ce policija pohapsiti sve koji su umesani u ovaj skandalozni pokusaj laziranja izborne volje naroda na KiM.

Nikolina

13.10.2019. 20:16

Ja ne mogu da verujem na šta je sve Priština spremna, samo da bi odložila dostojanstvenu i veliku pobedu Srpske liste ?!

Joko

13.10.2019. 23:31

Albanci ne biraju sredstva, jer je njima jedini cilj da nerviraju Srbe i na taj način izazvali nemire za koje bi nas kasnije i optužili.

Kastig

14.10.2019. 00:00

Ovde je resenje ili priznanje ili rat, ja realno drugo ne vidim... A ne zelim ni jedno ni drugo!

Maja

14.10.2019. 06:32

Ovo što Albanci rade je van svake pameti. Nema šta neće izmisliti samo da Srpska lista ne uđe u kosovski parlament.

Slađan

14.10.2019. 07:02

Ovakvo ponašanje Albanaca je sramotno. Nastavljaju sa provokacijama, sve će uraditi samo da se volja srpskog naroda ne sprovede u delo.

Lek Galenika

14.10.2019. 07:02

Nesme se dozvoliti manipulacija i zloupotreba sa Srpskom glasovima.Maksimalno vrsiti pritisak diplomatskim putem i doci do istine.

Ana S

14.10.2019. 07:52

Bezobrazluk kosovskih Albanaca definitivno nema granica! Na sve moguće načine pokušavaju da zastraše Srbe!

Vatro Marx

14.10.2019. 10:33

Siptari nebiraju sredstva hvataju sve sto mogu. Za njih je da sto prije Kosmet postane nezavisna. Najvecu odgovornost snosi Beograd zasto sto nije preuzeo na vrijeme, striktnu i pravu odgovornost. Siptar je uhvatili zamah i nastavite ce kao i dosada. Nije prvi a ni poslednji skandal.

Nevena

14.10.2019. 10:41

Ovo je krajnje smesno i zalosno sta sve izmisljaju i sta sve lazu,sramota velika za njih.

ana

14.10.2019. 10:51

Ovakav bezobrazluk je samo jos jedan dokaz da Albanci nisu za mirno i trajno resenje problema na KiM.

Milan

14.10.2019. 11:37

Oni nece uspeti u tome bez obzira na pokusaje,ali treba obavestiti sve medjunarodne faktore na vreme.

Mima

14.10.2019. 12:54

Nećemo pasti na njihove provokacije, pa ne mogu se ovako doveka ponašati.