Brnabić: Ne očekujem da Berlin promeni stav o rešenju za KiM (VIDEO)

D. Milinković

17. 09. 2019. u 15:13

Брнабић: Не очекујем да Берлин промени став о решењу за КиМ (ВИДЕО)

Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić uoči sastanka u sredu sa kancelarkom Merkel
BERLIN
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"


NEMAM očekivanja da će stav Nemačke smekšati po pitanju kompromisnog rešenja za Kosovo koje bi išlo u pravcu korekcije granica. Nemam nadu da će u ovom trenutku to da se desi, svakako ne da će biti kvantitativnih pomaka na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ovo je danas u Berlinu, na početku dvodnevne zvanične posete tokom koje će se sresti sa predsednicom nemačke vlade, poručila srpska premijerka Ana Brnabić. Ona je naglasila da je cilj njene posete da dodatno unapredi i učvrsti odnose sa Nemačkom, koja je, kako je naglasila, jedan od najznačajnijih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

- Važno mi je da prenesem poruku da, koliko god se naši pogledi o nekim važnim stvarima ne slagali, mi želimo i imamo nameru da ostanemo iskren, predvidiv i i povećen partner Nemačkoj. Kao predsednica Vlade još jednom ću zahvaliti kancelarki Merkel na svemu što je uradila, ne samo za Srbiju, nego i za Zapadni Balkan.

Pročitajte još - Brnabić na svečanoj večeri u Berlinu, u prisustvu Merkel (FOTO)

Brnabićeva je podvukla da kada je reč o pitanju dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom, kao i o regionalnoj saradnji, nje ne bi bilo u ovakvom obimu kakav je danas bez Berlinskog procesa koji je, podseća srpska premijerka, pokrenula upravo kancelarka Merkel 2014. godine.

- Drago mi je što dolazim u Berlin sa dobrim uspesima i rezultatima. U petak smo otvorili u Beogradu sedište transportne zajednice koja je rezultat Berlinskog procesa. Nedavno je otvoren prvi integrisani granični prelaz sa Severnom Makedonijom. Toga svega danas ne bi bilo, svih tih rezultata, regionalne saradnje, da nije bilo hrabrosti, upornosti kancelarke Merkel i Berlinskog procesa.
Premijerka ne krije da postoji još mnogo izazova u regionalnoj saradnji, pre svega onih nametnutih od strane Prištine koja je izabrala da umesto saradnje postavlja barikade i tarife, da prekrši CEFTA sporazum, kao i SSP koji sama ima sa EU. I o tome će biti reči na sastanku sa kancelarkom Merkel.
Povodom spekulacija da Nemačka i Francuska žele da imaju svog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić kaže da o tome nema zvaničnih informacija, ali dodaje i da je očigledno da Nemačka i Francuska žele aktivniju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine i da je dobrodošao svako ko u ovom procesu želi da pomoge.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zašto nije realno?

18.09.2019. 08:32

Premijerka Brnabić: Ne očekujem da Berlin promeni stav o rešenju za KiM? Slično je i Vučić, prvi rekao, nakon sastanka sa Češkim zvaničnikom Zemanom, citiram: Da nije realno da Češka povuče priznanje!? Sad će, nakon Vučića, svi SNS-ovci isto da govore... Ako nije realno... znači Kosovo je nezavisna Albanska država, naravno, misli se po Briselskom sporazumu?