Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović razume predsednika Crne Gore Mila Đukanovića što brani celovito i nezavisno Kosovo, ali proklinje šefa srpske države Aleksndra Vučića što pokušava da se protiv volje čitavog zapadnog sveta izbori za rušenje celovitog i nezavisnog Kosova, istakao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pročitajte još:
Amfilohije: Peticiju potpisalo 100.000 građana, bilo bi ih i više nego se boje

Vulin je, reagujući na nove napade Amfilohija Radovića, koji je optužio predsednika Vučića da se bori za vlast, a ne srpski narod i Kosovo, naglasio je da vladika proklinje Vučića ne za ono što je uradio već za ono što on misli da će Vučić uraditi.

"Kada je Crna Gora priznala jedinstveno i celovito Kosovo, Amfilohije Radović nije bacio kletvu na Mila Đukanovića, nije ga prokleo ni za rušenje zajednice sa bratskom Srbijom, nije mu rekao ni jednu tešku reč kada je Crna Gora postala članica NATO saveza koga Radović proklinje u Srbiji. Kada je u Crnoj Gori zabranjena srpska zastava Radović nije prizvao večno prokletstvo ''na svog prijatelja Mila Đukanovića''", kritikovao je Vulin.

Pročitajte još:
Amfilohije: Vlast daje Sinjajevinu u ruke naslednicima naci-fašizma

On je ukazao da kada mitropolita oteraju Šiptari iz Ulcinja i ne daju mu da se sa vernicima pomoli Bogu, nema ljutnje na "inteligentnog političara Đukanovića", a kada se ukidaju granice među Albancima i kada se pravi "velika Albanija" Amfilohije ne traži od Crne Gore da se suprotstavi njenom stvaranju ili da makar progovori o njoj.

Ministar Vulin dodaje da osudu Radovića nije zaslužilo ni to što Crna Gora šalje oficira na proslavu progona i ubistva Srba u Oluji, ali zato nikoga ne šalje da zapali sveću za pobijene tamo gde se okupljaju Srbi da žale.

Vulin je podsetio da je Vučić jedini državnik u Evropi koji nije svoju zemlju uveo u NATO pakt, jedini koji nije uveo sankcije Rusiji, jedini koji glasno govori o NATO agresiji i zločinima nad Srbima.

"Šta bi bilo sa našim narodom i njegovim svetinjama na Kosovu i Metohiji da nije njegove uporne borbe da država Srbija izdvaja sve više novca i za crkvu i za narod na KiM, šta bi bilo da se Vučić ne suprotstavlja strancima kada bez ijednog ustupka Srbiji traže da kao Đukanović prizna Kosovo?", upitao je ministar.

"Biti ''prijatelj Mila Đukanovica'', kako predsednika Crne Gore naziva Amfilohije, a optuživati bilo koga da voli pare i da je spreman na sve samo da ostane na vlasti, smešno je i tužno“, poručio je Vulin.

On je naglasio da je Vučić poslednji samostalni državnik na Balkanu, a Srbija samostalna zemlja.

"Ako je to za kletvu, onda je jasno zašto Đukanović ne mora da strahuje od prokletstva. Vučić je okupio sve Srbe na Balkanu, pa i one iz Crne Gore. Odgovor Đukanovića se očekivao ali nije se očekivalo da će Amfilohije Radović potpisati Milovu poruku", rekao je on.