DODATNI DOKAZI O ZLOČINIMA: Nova optužnica protiv Ramuša Haradinaja?

E. V. N.

03. 08. 2019. u 09:02

ДОДАТНИ ДОКАЗИ О ЗЛОЧИНИМА: Нова оптужница против Рамуша Харадинаја?
Dodatni dokazi Beograda o zločinima Haradinaja. Štite se svedoci, jer je dosad 30 ubijeno

NOVI dokazi o zločinima bivšeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja počinjenim na Kosovu i Metohiji, koje je prikupio Beograd, mogli bi da dovedu do toga da Specijalizovano tužilaštvo, sa sedištem u Hagu, protiv njega podigne novu optužnicu.

Naime, ovo tužilaštvo, koje je osnovano pre tri godine, upravo je nadležno za zločine počinjene u periodu između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. Odnosno, ima mandat za krivično gonjenje lica u vezi s krivičnim delima navedenim u izveštaju PS Saveta Evrope koji je 2011. sačinio Dik Marti.

Kako je "Novostima" rečeno u ovom tužilaštvu, o ovoj temi ne mogu da govore i poručuju da će rezultati istrage biti saopšteni kada ona bude završena. Dosadašnji pokušaji da Haradinaj odgovara za monstruozne zločine koje je počinio nisu uspeli, jer je u Haškom tribunalu najpre prvostepeno osuđen, a zatim oslobođen, zbog nedostatka dokaza. Veliki je problem tokom suđenja bilo i zastrašivanje, kao i likvidacija 30 svedoka. Zbog toga se i dosta vodi računa o zaštiti novih svedoka koji sada optužuju premijera u ostavci tzv. Kosova.

Pročitajte još - ALBANSKI SEPARATISTA NAĐEN MRTAV U HOLANDIJI: Sarađivao s Haradinajem, imao privatnu vojsku u Grčkoj, a završio raskomadan u kanalu

Prema našim saznanjima, postoje i aktuelni svedoci za slučaj "Žuta kuća", gde su žrtvama, mahom otetim Srbima, vađeni organi, a koje su masovno kidnapovane u operativnoj zoni Dukađin, pod komandom braće Ramuša i Dauta Haradinaja.

Novi dokazi optužuju Ramuša Haradinaja za zločine za koje mu se do sada nije sudilo, kao i za komandnu odgovornost. Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad Srbima i ostalim nacionalnim zajednicama na KiM, na čijem čelu je Milovan Drecun, posebno ističe slučaj "Bunker", u Đakovici, gde je pronađena grobnica u kojoj je zakopano više od deset Srba i nealbanaca.

Među žrtvama je i petočlana porodica sa troje dece, koja je brutalno likvidirana - u klečećem položaju metkom u potiljak. Postoji osnovana sumnja da je za to direktno odgovoran Ramuš Haradinaj, koji je u Đakovici bio "gospodar života i smrti".

Bunker su otkrili vojnici iz italijanskog kontingenta Kfora još jula 1999, a posle 18 godina, 2017, forenzički tim Euleksa izvadio je posmrtne ostatke. Prema Drecunovim rečima, Radna grupa prikupila je 237 dokumenata o 987 događaja - prebijanja, ubistava, masakriranja, silovanja - u Haradinajevoj zoni Dukađin. Identifikovana su i 33 ilegalna logora, gde su ljudi zlostavljani i ubijani, ali i odakle su odvođeni u "žutu kuću".


RASKOMADAN SARADNIK

KONTROVERZNI albanski biznismen i separatista Festim Lato, koji je prema tvrdnjama prištinskih medija održavao dobre veze sa Ramušem Haradinajem, pronađen je nedavno mrtav u jednom kanalu u Amsterdamu. Navodno je otet, mučen i raskomadan testerom. Holandski "Telegraf" piše da je Lato imao i privatnu vojsku koja je bila smeštena u njegovoj kući u Aferdenu, koju su uvežbavali "vojnici sa Kosova". On se, inače, svojevremeno samoproglasio za predsednika Ćamerije, dela Grčke koji svojataju albanski nacionalisti.

"ROĐAK" HAMZA

RAMUŠ Haradinaj sastao se nedavno u u Prištini sa predstavnicima malo poznate stranke iz Nemačke - Saveza za inovacije i pravdu (BIG), za koju tamošnji mediji navode da je bliska turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu - a u delegaciji je, prema informacijama Tanjuga, bio i Alim Hamza, koji je pod prismotrom nemačkih vlasti zbog islamskih ekstremističkih stavova. Pred odlazak Haradinaja u Hag, Hamza se solidarisao sa njim, nazivajući ga "rođakom".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Cale

03.08.2019. 09:59

Cuvaju njega oni koji su osmislili i organizovali sve te zlocine. A ko je to? Pa nasi “ prijatelji” sa zapada.

Cale

04.08.2019. 00:12

Kakve crno optuznice ! Njegove gazde sa zapada ce ga proglasiti nevinim. Nece biti prvi put .