NOVI AMBASADOR RUSIJE: Zapad pritiska Srbiju i ohrabruje Kosovo

Tanjug

01. 07. 2019. u 11:12

НОВИ АМБАСАДОР РУСИЈЕ: Запад притиска Србију и охрабрује Косово

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko Foto EPA

Aleksandar Bocan-Harčenko rekao da se ti pritisci osećaju u pretpristupnim pregovorima koje Evropska unija (EU) vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi
BEOGRAD - Pritisak Zapada na Srbiju je očigledan a SAD i njene saveznice ohrabruju Kosovo da održava tenzije u regionu, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je, kako prenosi portal Sputnjik, istakao da se ti pritisci osećaju u pretpristupnim pregovorima koje Evropska unija (EU) vodi sa Srbijom, dok Amerikanci to rade u još jačoj formi.

Pritom ne postoje nikakvi dokazi da se interesi Beograda u bilo kojoj meri uzimaju u obzir prilikom pronalaska kompromisnih rešenja, naveo je novi ruski ambasador.

"Zapad, a pre svega Vašington, podržava isključivo kosovske Albance, njihove vojne strukture i poteze po pitanju stvaranja vojske, koji ne samo što nisu u pravnim okvirima, već predstavljaju očiglednu nameru da se povećaju tenzije", ocenio je on.

Bocan-Harčenko je takođe rekao da se Moskva nada da tenzije u vezi sa Kosovom neće prerasti u krupni konflikt, da će "Evropa uvideti da se situacija razvija u opasnom pravcu" i da bi "mogla otrgnuti kontroli što bi dovelo do krupnijih sukoba".

Ruski ambasador je kazao da se Moskva zalaže za pregovore o Kosovu na osnovu dogovora između Beograda i Prištine, ali na osnovu odobrenja svetske zajednice u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

PROČITAJTE JOŠ - PRITISAK SAD I NEMACA NA VUČIĆA: Zaustavite lobiranje za povlačenje priznavanja!

Samo takav dogovor može da stavi tačku na to pitanje i da osigura dugotrajno rešenje problema i stabilnost u regionu, dodao je on.

Bocan-Harčenko je rekao da će Moskva "na sve načine tražiti da se sprovede puna istraga nakon koje bi se odgovorni za napad na ruskog pripadnika UN na Kosovu Mihaila Krasnoščekova priveli pravdi".

"Ovaj incident predstavlja javnu agresiju prema građanima Ruske Federacije", rekao je on ocenivši da je reč o "nečuvenom slučaju", da se radi o divljaštvu, kao i da slične stvari nigde na svetu nije mogao da vidi.

"Pokušaji da se na bilo koji način opravdaju kosovski Albanci nisu u skladu sa ljudskim pristupom prema saradniku UN koji je uspešno obavljao svoj posao u krajnje teškim uslovima i delovao u okviru punomoćja koje su mu dale UN", istakao je.

Ruski ambasador je rekao da su u toku pripreme na relaciji Moskva - Beograd o davanju Srbiji kredita u iznosu od 172,5 miliona evra, a sredstva će biti iskorišćena za razvoj infrastrukture.

"Reč je o izvoznom kreditu za nastavak razvoja infrastrukture, kao i za stvaranje novog dispečerskog centra za srpsku železnicu", precizirao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

dan

01.07.2019. 11:25

Pročitah nešto baš u Novostima o versajskom miru i flertovanju Staljina i Musolonioja i tome da Staljin nije shvatio na vreme opsanost italijanskog fašizma kao generatora fašističke ideologije koja se tek pojavljivala. Plašim se da to ne uradi i precednik Putin sa desnim populizmom u Evropi ! Molim objavite !!

dan

01.07.2019. 12:36

@dan - Minuse bi stavili i oni pre 90 godina ali će kasno shvatiti da greše ! Većimamo Musolinijeve unuke kod Salvinija i to dvoje, za svaki slučaj ! Molim objavite !!

Leka

01.07.2019. 12:33

dobri bi bili da sada jos jedna najbolje evropska zemlja povuce priznanje mozda Madjarska, a kada Engleska napusti EU bice mnogo lakse poziciju Srbije u odnosu sa Eu

милoрд

01.07.2019. 13:31

За почетак новог Амбасадора веома похвално, а од нас зависи много тога уколико будемо знали и смели шта то ми желимо.......

Lepo rečeno

01.07.2019. 14:14

ali nam hitno treba humanitarna pomoć za KiM!! Iz Niša na Kopaonik se preselite da brže pomognete Srpskom narodu! Pomagajte, braćo, izumrećemo!

Nenad

01.07.2019. 14:56

Izjava Ruskog Ambasadora je veoma Korektna Amerikanci se Prave Budale kao I Nemačka , Oni olako daju Tudju imovinu . Treba Americu pozvati I Razjasniti Otvoreno , I Srbi su Narod kao I Albanci.

Draga

01.07.2019. 17:43

Nemci i Amerikanci, uz pomoć naših najbližih komšija, odnosno državica bivše SRJ, su ih i stvorili zbog svojih interesa.