Vulin: Nećemo ćutati dok Crna Gora otima svetinje Srba; Dačić: Biće teških posledica

Tanjug/Beta

14. 06. 2019. u 08:20

Srpski ministar odbrane ističe da Vlada Crne Gore ćuti o "velikoj Albaniji" ali se rado meša u unutrašnja pitanja Srbije i zastupa nezavisnost Kosova

Вулин: Нећемо ћутати док Црна Гора отима светиње Срба; Дачић: Биће тешких последица

Aleksandar Vulin, Foto: Tanjug

Vladi Crne Gore niko ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je izmislila i okupaciju Srbije, izjavio je sinoć srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da zvanična Podgorica ne može da očekuje da će Srbija da ćuti dok joj budu otimane svetinje Srba.

Pročitajte još: UZURPACIJA IMOVINE SPC U CRNOJ GORI: Posle Ostroga, na meti i Dečani

U regovanju na napad crnogorske vlade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji ih je pozvao da ne usvajaju predlog zakona o slobodi veroispovesti, Vulin ističe da Vlada Crne Gore ćuti o "velikoj Albaniji" i ne sme ni da progovori kada joj albanski premijer Edi Rama otvara i zatvara granice.

Ali se, zato, ističe, rado meša u unutrašnja pitanja Srbije i zastupa nezavisnost Kosova sa više žara i od Albanije.

Pročitajte još: Srbi će stražama čuvati svetinje!

"Vučić ih je zamolio da ne otimaju imovinu Srpske pravoslavne crkve i da Srbima u Crnoj Gori ne otmu i veru kada su već oteli sve ostalo. Kao odgovor na molbu državnika zabrinutog za Srbe i njihovu crkvu, usledio je napad na Vučića", naveo je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Mirovna politika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori nema ni saveznika ni sagovornika, istakao je Vulin i dodao da Srbi u Crnoj Gori nemaju više pravo ni na svoje svetinje.

"Niko Vladi Crne Gore ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je izmislila i okupaciju od strane Srbije, ali nemojte očekivati da Srbija ćuti dok otimate svetinje Srba", poručio je ministar Vulin.

DAČIĆ: BIĆE TEŠKIH POSLEDICA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas ocenio da je vlada Crne Gore "brzopotezno" i na "neprimeren način" reagovala na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najave usvajanja crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti, i rekao da je odnos Vučića prema toj državi prijateljski.

"Ovo će izazvati teške posledice u našim odnosima" rekao je Dačić za RTS o reagovanju Podgorice, i pozvao Crnu Goru da "ne ide tim putem".

Dačić je rekao da "ovo može da izazove velike problema, ako zaista dođe do otimanja" objekata Srpske pravoslavne crkve, navodeći i da su građani Crne Gore protiv takvog postupanja tamošnjih vlasti.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti (Manastir) Ostrog i oteti ga od Srpske pravoslavne crkve, od koga da ga otme, od koga da ga uzme. Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", rekao je Dačić.

Po njegovim rečima, Vučić se "poneo časno sa željom da se spreče sukobi, ako to neko želi da sluša".

"Ovo je logičan sled onog što radi Crna Gora poslednjih godina, pokušava da na antisrpskim stavovima gradi taj neki navodni politički, državni, međunarodni, identitet", smatra Dačić.

On je rekao da se ta zbivanja ipak pre svega tiču SPC.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)